Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
međunarodna konferencija

Još nismo dovoljno svjesni koliko su darovita djeca važna za našu budućnost

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
U tri dana konferencije, sudionici su imali priliku, raspravljajući kroz različite teme osvijestiti važnost darovitosti u svakom društvu, prepoznati obrazovne potrebe darovite djece, emocionalne i socijalne, djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške te usporediti načine rada u Izraelu i Hrvatskoj

Darovita djeca važna su za našu budućnost i trebamo kreirati sustav koji će ih poticati, poruka je i zaključak 2. Međunarodne konferencije “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” koja u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i županijskog Centra izvrsnosti, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Veleposlanstvom države Izrael i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, održana na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Okupila je 480 sudionika među kojima i veleposlanika države Izrael u Hrvatskoj Ilana Mora.

Međunarodna konferencija Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima Blaženko Boban: Cilj je da nadareni mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj

Na konferenciji su sudjelovali učitelji i nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji škola.

“Darovito je – što ću s njim?”

U tri dana konferencije, sudionici su imali priliku, raspravljajući kroz različite teme osvijestiti važnost darovitosti u svakom društvu, prepoznati obrazovne potrebe darovite djece, emocionalne i socijalne, djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške te usporediti načine rada u Izraelu i Hrvatskoj. Gosti, predavači iz Izraela (Menachem Nadler i Iris Azulay) i Njemačke (Judith Hilmes) predstavili su svoj sustav podrške u radu s darovitom djecom te tako pokazali primjer dobre prakse, od kojeg Hrvatska može puno toga naučiti i primijeniti u odgojno-obrazovnom procesu.

Split Uređivat će se dvorana za alternativnu kazališnu scenu

Predstavnica Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ana Majić je prilikom zatvaranja konferencije rekla da su im ciljevi bili unaprijediti znanja o razvojnim osobitostima darovite djece i njihovim emocionalnim, te socijalnim potrebama, prepoznati obrazovne potrebe i djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške kao i kvalitetne obrazovne programe te usporediti primjere dobre prakse u Izraelu i Hrvatskoj i da su te ciljeve ispunili.

– Zaključak je da nam je društvo u fazi upoznavanja s darovitošću, ali još uvijek nismo svi zajedno svjesni koliko su darovita djeca važna za našu budućnost. Svi smo shvatili da su daroviti učenici djeca s posebnim potrebama i da trebamo nadogradnju postojećeg sustava da im omogućimo potpuni razvoj kako bi ostvarili sve svoje potencijale. Shvatili smo kako sadašnji sustav nema odgovor na pitanje: “Darovito je – što ću s njim?” – poručila je Majić.

Plavi baloni simbol su autizma Svjetski dan svjesnosti o autizmu Plavi baloni letjeli iznad Splita

Treba mijenjati koncept

Sustav se treba mijenjati te nadograditi koncept uočavanja i identifikacije darovite djece, kao i pružanja potpore njihovu razvoju.

Ivica Đonlić, županijski pročelnik za prosvjetu najavio je da Centar izvrsnosti počinje provoditi nove programe. U pripremi su Centar za humanistiku i Centar koji će razvijati poduzetničke kompetencije kod učenika.

U masliniku je prije 15-ak godina zasađeno 250 maslina, ali je već godinama zapušten Sporazum Branitelji iz Imotskog i Vrlike uređuju maslinik splitskog KBC-a