Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Besplatan javni prijevoz bez emisije štetnih plinova

Električni Busko ponovno na gradskim ulicama

Busko
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Možemo se pohvaliti činjenicom da imamo održivi javni gradski prijevoz, rekao je tijekom probne vožnje gradonačelnik Mišel Jakšić

Od sada koprivničkim ulicama ponovno vozi Busko, autobus na električni pogon s 12 mjesta za putnike, koji može postići maksimalnu brzinu od 90 kilometara na sat. Prometovat će dva električna autobusa za koje je osigurana punionica.

Komunalac Spajanje, podjela i prodaja poslovnih udjela U Komunalac će moći ući i općine koje žele koprivnički standard

Za sve građane

– Hvala upravi Komunalca koja se potrudila vratiti autobus na ulice Koprivnice. Vjerujem da će ova prva linija potaknuti interes i kod naših studenata, ali i svih ostalih građana. Vrlo ćemo brzo predstaviti i drugu liniju za koju, po iskazanom velikom zanimanju naših sugrađana i sugrađanki iz prigradskih naselja, postoji potreba. Njome bismo obuhvatili Starigrad, Reku, Vinicu... Dobivamo dosta upita iz tih dijelova grada. Veseli me što je najveći projekt u Gradu, Civitas Dyn@mo, urodio plodom. Upravo zahvaljujući tome imamo i električne buseve i možemo se pohvaliti činjenicom da imamo održivi javni gradski prijevoz – rekao je tijekom probne vožnje gradonačelnik Mišel Jakšić. Grad će mjesečno za prijevoz izdvajati oko 20.000 kuna, u što je uključeno održavanje vozila i plaća za dvojicu vozača. Komunalac je nabavio nove punjače za autobuse i obučio vozače. – Ova prva linija trenutačno je prilagođena potrebama studenata. Druga linija bit će orijentirana na prigradska naselja. No ovu prvu liniju može koristiti tko god želi, a ne samo studenti – pojasnio je Goran Međurečan iz Komunalca. Vozni red je postavljen tako da se poklapa s dolascima vlakova iz Zagreba, Varaždina i Đurđevca, dok će drugi vozni biti fokusiran na građane iz prigradskih naselja, rekao je Međurečan i dodao da su vozila pregledana u ovlaštenom servisu i spremna za vožnju.

Postojeća stajališta

– Nadam se da će ga građani prepoznati kao pozitivnu stvar – naglasio je. U sklopu projekta Civitas Dyn@mo nabavljena su prije tri godine dva električna autobusa, kao primjer prvog javnog prijevoza bez emisije štetnih plinova u Hrvatskoj. Vozili su sve do sredine prošle godine, kad je prijevoz prekinut. Kako je rečeno na predstavljanju u petak u Koprivnici, autobusi će u ovom novom pokušaju koristiti postojeća stajališta i prometovati od Kampusa preko središta grada, autobusnog kolodvora i ponovno do Kampusa, s time da će se zaustavljati i kod stadiona, bolnice u Ulici braće Radić, te na Trgu mladosti. Iz Kampusa polazi u 6.50, 8.10., 9.10, 13.20, 14, 18.40 i 18.35 sati, a s autobusnog kolodvora prema Kampusu u 7.45, 8.50, 9.30., 13, 13.40, 14.20, 19 i 19.53 sati.

Dječji vrtić u Koprivnici Nova pedagoška godina Produženi boravak za djecu do 18 sati u centrali Tratinčice i u Loptici