Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Nagrada Šibeniku

Europska oznaka izvrsnosti u upravljanju

Foto: Šibenik
Tu je nagradu dobilo samo 20 gradova u Europi, a, osim Šibenika, tu su nagradu dobili još Čakovec i Labin

Gradu Šibeniku dodijeljena je Europska oznaka izvrsnosti u upravljanju od Europskog udruženja za lokalnu demokraciju – ALDA. Predstavnici Grada prestižno europsko priznanje preuzeli su u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Riječ je o jednom od najvažnijih priznanja sa zahtjevnim uvjetima za dodjeljivanje koje je postavilo Vijeće Europe, a činjenica da je svega 20 gradova iz cijele Europe dobilo to priznanje najbolje govori o njegovoj vrijednosti. Među 20 europskih gradova koji su završili proces procjene te postigli ocjenu visoke razine dobrog upravljanja tri su iz Hrvatske, odnosno dobitnici priznanja su još Čakovec i Labin.

U sklopu parametara pri ocjenjivanju, prilikom dodjele nagrada čelnici ALDA udruženja, čije je sjedište u Francuskoj, a koje je osnovano na inicijativu Vijeća Europe, naglasili su kako se pri evaluaciji primjenjivalo 12 načela dobrog demokratskog upravljanja. 
Istaknuti su primjeri europskih gradova koji u svome djelovanju promiču kriterije izvrsnosti, a važnost dobrog i kvalitetnog upravljanja temelj je funkcioniranja demokracije i jedan je od stupova Europske unije.

Izdvojeno je kako je Šibenik sredina koja je postigla zavidnu razinu upravljanja temeljenu na transparentnosti, otvorenosti i kvalitetnom upravljanju javnim financijama te se promicanjem i daljnjim razvijanjem ovakvih principa upravljanja svrstava u sam vrh Europe.