Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun ima novu Upravu

Fabio Giacometti: Detektirali smo probleme u Kaštijunu i rješavamo ih

Foto: Grad Pula
Utvrđen je dodatan razlog za širenje neugodnih mirisa iz centra zbog prodora otpadnih voda iz MBO postrojenja koje su umjesto na uređaju za obradu otpadnih voda odlazile u tijelo bioreaktora

Nova Uprava ŽCGO Kaštijun u potpunosti podržava stavove koji su izneseni u javnosti o potrebi smanjenja ukupnih količina komunalnog miješanog otpada, većem postotku odvajanja reciklabilnog otpada i biootpada na području Istarske županije, 
te gradnji sortirnica i pogona za obradu biootpada.

Potvrđen neugodan miris

Uz jasne stavove, novi član uprave ŽCGO Kaštijun Fabio Giacometti od svog prvog radnog dana 31. kolovoza 2021. godine 
promptno je pristupio analizi stanja ŽCGO Kaštijun i aktivnostima rješavanja uočenih problema i nedostataka, a prvi rezultati 
trebali bi se pokazati već u roku od dva tjedna, dok će za rješavanje ostalih neminovno trebati i nekoliko mjeseci budući da je 
potrebno provesti postupke javne nabave.

Naime, u zatečenom stanju Giacometti je potvrdio učestale pojave neugodnih mirisa koji se šire na naselja u Općini Medulin i naselje Valdabek u Puli, daleko veće količine pristiglog otpada od kapaciteta samog postrojenja, nefunkcionalan jedan boks kapaciteta 175 tona koji je oštećen tijekom eksplozije koja se dogodila 28. svibnja 2021., ali i lošu kvalitetu SFR-a.

Isto tako, pregledom predane dokumentacije detektirani su problemi u proizvodnom procesu – procesu obrade otpada te je, između ostaloga, utvrđen dodatni razlog za širenje neugodnih mirisa iz centra zbog prodora otpadnih voda iz MBO postrojenja koje su umjesto na uređaju za obradu otpadnih voda odlazile u tijelo bioreaktora (bioreaktorske plohe), uz neaktivne biofiltere, neadekvatni materijal koji se koristi za prekrivku bioreaktorske plohe gdje se umjesto sitnog šljunka i jalovine koristi vlažna iskopana zemlja, te još uvijek velika nepokrivena površina cover-up sustavom.

– Trenutno je cover-up zaštitom  zaštićeno oko 50 posto plohe bioreaktora. Kako se dobrom organizacijom rada proces deponiranja može odvijati s 25 posto aktivne plohe, pristupit će se pokrivanju dodatnih 25 posto plohe. Rok je svibanj 2022. – naglasio je Fabio Giacometti.

U suradnji sa stručnjacima osiguravajuće kuće izvršena je analiza vatrogasnog izvještaja o incidentu koji se dogodio 28. svibnja. 
S obzirom na to da izvještaj ne sadrži moguće razloge eksplozije, a analizirajući dostupne izvještaje o incidentima u MBO postrojenjima u Europi nije nigdje  evidentirana eksplozija takve jačine, oformljena je komisija koja će u roku od 30 dana dati odgovor o mogućim razlozima takve eksplozije, a ŽCGO Kaštijun će o tome obavijestiti javnost.

Također, a sve u cilju transparentnog rada, na mrežnoj stranici ŽCGO Kaštijun zainteresirana javnost dobit će sve podatke, kako o 
prispjelim dnevnim količinama otpada koje dolaze u centar (tjedni izvještaji), tako i informacije o svim aktivnostima koje se poduzimaju u centru.

- U budućem razdoblju pristupit ću razgovorima s odgovornim osobama komunalnih društava Istarske županije kako bismo 
dogovorili buduće aktivnosti i limite količina otpada koje će se preuzimati u Centru u skladu s njegovim kapacitetom. Uspostavit ćemo i kontinuiranu vizualnu kontrolu pri preuzimanju otpada kako bismo spriječili daljnje preuzimanje miješanog komunalnog otpada s velikim udjelom biootpada – pojašnjava Giacometti.

Uspostavljanje suradnje

Cilj aktivnosti koje će se poduzeti je eliminiranje neugodnih  mirisa, povećanje kvalitete SRF-a (cilj je 2. kategorija kvalitete SRF-a) kako bi se omogućila njegova kontinuirana isporuka cementarama kao i sprječavanje emisije čestica PM 2,5 i PM 10 u vrijednostima većim od dopuštenih.

– Ne sumnjam da ću svojim radom opravdati povjerenje koje mi je ukazano i obavezu koju imam prema građankama i građanima s kojima ću, ponavljam, imati otvorenu i kvalitetnu komunikaciju. Očekujem i što skorije osnivanje civilnog nadzora jer samo suradnjom možemo postići željene rezultate – poručio je Fabio Giacometti.