Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Župa Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom

Freske kao dodatan ukras, religijska i kulturna vrijednost

storyeditor/2024-03-22/JaskaB__1_.jpg
Foto: Jastrebarsko PRILIKOM POSVETE u oltar crkve ugrađene su moći blaženog Alojzija Stepinca, a od 2014. godine u hramu se nalazi i posebni relikvijar s moćima sv. Simeona Bogoprimca

Ubrzano se radi na izradi freski u grkokatoličkoj Župi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom kako bi crkva bila spremna za Uskrs. Bit će to, kažu, dodatan ukras crkvi koja je podignuta 2011. godine, no i velik doprinos religijskoj i kulturnoj baštini Grada Jastrebarskog.

Oslikavanje crkve započelo je u 2020. godini i provodi se u fazama, a radovi su započeli na pročelju crkve te se sada izvode u samoj unutrašnjosti. U prvoj fazi tako je oslikan najsvečaniji oltarni dio, a do Uskrsa će biti završena i druga faza uređenja lađe crkve. Radove izvode akademski slikari iz slikarsko-konzervatorske radionice Vuksan, po strogim pravilima izrade freski i ikona kakva nalaže bizantski stil u kojem je crkva građena. Tako se u tehnici al secco na bočnim zidovima oslikavaju motivi iz Novog zavjeta, a strop će krasiti motivi velikih blagdana. Župnik, otac Marjan Jeftimov, zadovoljan je dinamikom radova i zahvaljuje vjernicima i Gradu na pomoći.

– Uz križevačku katedralu Presvete Trojice naša će crkva biti jedina ovako oslikana u cijeloj eparhiji. Osim što je to vrlo važno za samu Župu i vjernike, važno je i za cijeli kraj – naglašava otac Jeftimov, te dodaje kako je dio priloga prikupljen i na tradicionalnom koncertu koji je održan u povodu Božića, a bio je posvećen pokojnoj Andrei Miholić, pjevačici Župe. Iz povijesti Župe izdvojimo kako je po križevačkom vladiki Slavomiru Miklovšu 2007. godine za potrebe vjernika grkokatolika u Jastrebarskom i okolici osnovan pastoralni centar koji je kroz nekoliko godina prerastao u župu.

Godine 2011. podignuta je crkva u neobizantskom stilu kao spomen-hram u povodu 400. obljetnice uspostave Marčanske unije, a posvećena je po vladiki Nikoli Kekiću 19. svibnja 2012. godine. Prilikom posvete u oltar crkve ugrađene su moći blaženog Alojzija Stepinca, a od 2014. godine u hramu se nalazi i posebni relikvijar s moćima sv. Simeona Bogoprimca (sv. Šimuna) pred kojim se okupljaju mnogobrojni vjernici koji mole za zdravlje svojih obitelji te bračni parovi koji dolaze sv. Šimunu na blagoslov i zagovor za svoje potomstvo.

storyeditor/2024-03-22/komunalac_sume.jpg Edukativna šetnja središnjim gradskim parkom Komunalac i Podravka pošumljavaju Koprivnicu i čuvaju bioraznolikost storyeditor/2024-03-21/bazeni_1.jpg Radovi vrijedni 4,5 milijuna eura dobro napreduju Brođani će se od ljeta kupati na novim vanjskim bazenima storyeditor/2024-03-22/ceste_2.jpg Ulaganja u modernizaciju cesta u Brodsko-posavskoj županiji Vinogradska cesta Bukovlje – Ježevik dočekala obnovu i novi asfalt