Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ulaganja u modernizaciju cesta u Brodsko-posavskoj županiji

Vinogradska cesta Bukovlje – Ježevik dočekala obnovu i novi asfalt

storyeditor/2024-03-22/ceste_2.jpg
Foto: bpz.hr GOTOVO dvije godine Vinogradska cesta bila je u katastrofalnom stanju, bez novog sloja asfalta
Sanacijom oštećenog kolnika i udarnih rupa olakšat će se prometovanje vozačima. Prometnice se grade i u drugim dijelovima županije...

Župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić obišli su u sklopu redovitih aktivnosti Vinogradsku cestu na dionici Bukovlje – Ježevik.

Tijekom redovnih obilazaka cesta stručne službe Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije utvrdile su da na lokalnoj cesti LC42040 Bukovlje, točnije Vinogradskoj cesti, postoje oštećenja asfaltnog kolnika u vidu ulegnuća oko kanalizacijskih šahtova te da je asfaltni kolnik loš na mjestima priključaka stambenih objekata na kanalizaciju.

Smanjiti broj tragedija

Nakon izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže Vinogradska cesta bila je gotovo dvije godine u katastrofalnom stanju, bez novog sloja asfalta. Cesta je bila nesigurna za prometovanje, a tehničko-prometne karakteristike ugrožene. Iskopi su u međuvremenu zakrpani, ali ostale su udarne rupe.

Izmjenama i dopunama plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Brodsko-posavske županije u 2023. godini opetovano je u plan uvrštena ta dionica, nakon što su završeni radovi priključenja stanovnika ovog dijela županije na kanalizacijsku mrežu. Time je omogućena sanacija oštećenog kolnika.

Već 15. studenog prošle godine uslijedilo je pokretanje postupka jednostavne nabave za izvanredno održavanje dionice lokalne ceste LC42040 (Bukovlje – Ježevik). Postupak je okončan sklapanjem ugovora s tvrtkom Strabag d. o. o. 12. prosinca 2023. godine. Vrijednost predmetnih radova je 60.325,37 eura s PDV-om, a duljina sanirane dionice 700 metara.

Završetak radova na obnovi ceste olakšat će prometovanje svim stanovnicima Bukovlja, Ježevika, ali i drugim vozačima.

– Hvala svima koji su pridonijeli ovom projektu. Vjerujem da ćemo svi zajedno učiniti što više da nam ceste budu što bolje i sigurnije, kako bi se na kraju krajeva smanjio broj tragedija na cestama – poručio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Ulaganja u modernizaciju

Slučajevi prekopavanja tek izgrađenih cesta zbog priključaka novih kućanstava čest su problem i u drugim dijelovima županije jer trajno i nepovratno oštećuju vrijedne investicije. Srećom, prometnica od Bukovlja do Ježevika dočekala je svoj red za sanaciju.

Prometnice se obnavljaju i u drugim općinama u županiji. Primjerice, u središtu Oprisavaca gradi se kružni tok vrijedan oko 360 tisuća eura. Kružni tok gradi se i u Vrpolju, a počeli su i radovi na izgradnji cesta u Odvoračkim selima u općini Sibinj.

U Brodsko-posavskoj županiji ističu kako su ulaganja u modernizaciju cesta u sklopu programa održavanja županijskih i lokalnih cesta iz godine u godinu sve veća. Županijska uprava za ceste ulaže godišnje više od 4,5 milijuna eura u redovno i izvanredno održavanje i građenje. Lani je modernizirano 40 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

storyeditor/2024-03-22/radionica_1.jpg #IskoristiSvojGlas Radionica upoznavanja s radom europskih institucija storyeditor/2024-03-22/minerva_potpisivanje_ugovora_ministrica_brnjac_2024__1_.jpg "U sljedećih pet godina Varaždinska županija bit će turistička top destinacija" Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama dobila 17,1 milijuna eura storyeditor/2024-03-22/REGIONALNI_CENTAR.jpg Projekt od 10 milijuna eura U Dubravi niče Regionalni centar za razvoj stočarstva