Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Projekt od 10 milijuna eura

U Dubravi niče Regionalni centar za razvoj stočarstva

storyeditor/2024-03-22/REGIONALNI_CENTAR.jpg
Foto: Općina Dubrava ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA Zemljište je osigurano, a projekt je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede

Savez uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) u Dubravi je održao godišnju skupštinu kojoj je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a koja je ponovila kako će Ministarstvo podržati gradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

– Ministarstvo uspostavlja alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu, koja je strateška. U proračunu za 2024. odredili smo da među tom infrastrukturom bude i centar za stočarstvo, stoga se nadam da ćemo uskoro, na održiv način, započeti ovaj projekt – rekla je Vučković. Zemljište za gradnju je osigurano, izrađena je i projektno-tehnička dokumentacija, a čeka se građevinska dozvola. Prema riječima Damira Horvatića, predsjednika ZG SIM-a, procjena je da bi gradnja koštala oko 10 milijuna eura, a na temelju dosad obavljenih razgovora, najveći dio sredstava, do 80 posto, osiguralo bi se iz državnoga proračuna.

– Centar bi se gradio za potrebe devet hrvatskih županija, a deset milijuna eura za Hrvatsku ne bi smio biti velik iznos. Regionalni centar za razvoj stočarstva puno je više od matematike – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. Centar bi trebao pružati sustavnu stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje te uslugu cjeloživotnoga obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske.

– Projekt je pri kraju, uskoro će se izdati i građevinska dozvola i nema više prepreka za gradnju velikog europskog centra u Dubravi – istaknuo je načelnik Tomislav Okroša. Ovogodišnja nagrada "Mliječna farma godine" koju niz godina dodjeljuju Hrvatska mljekarska udruga i Mljekarski list s ciljem prepoznavanja najuspješnijih mljekara, pripala je OPG-u Emine Burek, koja se mljekarstvom bavi od 2005., a od 2015. njezin je OPG jedan od najznačajnijih kooperanata tvrtke Dukat te predstavnik njihovih "zelenih" farmi. Prvi "Dubravski stočarski sajam", kako je najavljeno, trebao bi se održati u sklopu Dana općine Dubrava. 

storyeditor/2024-03-22/a_vrata_papuka_foto_kristijan_toplak.jpg Novi turistički sadržaji s ciljem unapređenja kvalitete života lokalnih zajednica "Vrata Papuka" – ulaz u potpuno novi doživljaj Park šume Jankovac Stanica HGSS-a Vinkovci djeluje 15 godina tijekom kojih su imali brojne intervencije VINKOVCI Prvi stižu u pomoć i zato stalno ulažemo u ljude i opremu HGSS-a Samobor Obnavlja se dom u Klokočevcu, uređuje parkiralište u Svetom Martinu