Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivničkoj gimnaziji prošao projekt vrijedan 1,8 milijuna kn

Gimnazijalci idu na ploveći laboratorij

Foto: Robert Mihaljević
Ideja za projekt nastala je u koprivničkoj gimnaziji, a za partnere su odabrali Srednju školu Prelog i mađarsku gimnaziju Csurgó koja je ujedno izabrana za nositeljicu projekta

Koprivnička Gimnazija Fran Galović ostvarila je još jedan sjajan uspjeh: prošao im je projekt vezan uz ekologiju vode Ecooperation vrijedan čak 1,8 milijuna kuna.

Suvremeno reciklažno dvorište vrijedno je oko 5,2 milijuna kuna Koprivnica već odvaja više od 50 posto otpada

Ravnatelj koprivničke Gimnazije Vjekoslav Robotić prošli je tjedan otkrio kako je ideja za projekt nastala upravo u koprivničkoj gimnaziji, a za partnere su odabrali Srednju školu Prelog i mađarsku gimnaziju Csurgó koja je ujedno izabrana za nositeljicu projekta.

Projekt se počinje provoditi već 1. travnja ove godine i Gimnaziji za provedbu stiže oko pola milijuna kuna. Ideja je, kaže ravnatelj, povezati se po školama na tri razine: zrak, zemlja i voda. Koprivnička Gimnazija bavit će se tzv. akvamobilnošću, kemijom, fizikom, geografijom i poviješću vode.

– Ekološkim vještinama obučit će se oko 80 učenika iz svake škole partnera, a cilj je dvije tople sezone provesti na otvorenom. Stiže nam, dakle, oprema za akvamobilnost škole, a osigurat ćemo i mnoštvo edukacija te ostalu opremu vezanu uz ekologiju – naglašava Vjekoslav Robotić.

Izložbe, koncerti, revija filmova, predavanje Izraelsko veleposlanstvo i gradske vlasti udahnjuju novi život sinagogi

Učenici i mentori iz Srednje škole Prelog bavit će se ispitivanjem zraka i ciklomobilnošću, a partneri iz mađarske gimnazije Csurgo ispitivanjem tla. Provođenje projekta Ecooperation iziskuje i posebnu opremu za “akvamobilnost” koja će uskoro stići u koprivničku gimnaziju.

Uz pomoć te opreme učenici će proučavati kemiju, fiziku i biologiju vode. Stiže i ploveći laboratorij koji će biti na rijeci Dravi i kojim će se ispitivati ekologija dravske vode. Važan naglasak svakako je i boravak učenika i prirodi, na vodi i otvorenom, koji će početi od proljeća i trajati do početka ljeta, odnosno kraja školske godine.