Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Suvremeno reciklažno dvorište vrijedno je oko 5,2 milijuna kuna

Koprivnica već odvaja više od 50 posto otpada

1/3
Foto: Robert Mihaljević
Reciklažno dvorište radit će od 8. ožujka, zimi će raditi od 8 do 17 sati, ljeti od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 13 sati

Koprivnica je prošli tjedan predstavila suvremeno reciklažno dvorište u prigradskom naselju Herešinu čija je izgradnja stajala oko 5,2 milijuna kuna. Iz strukturnih fondova EU osigurano je 85 posto investicije, odnosno oko 4,2 milijuna kuna.

Suradnja Grada i Podravskog sunca Projekt pomoći za djecu s posebnim potrebama

Proširenje kompostane

Novo reciklažno dvorište službeno počinje s radom 8. ožujka. U njega će dolaziti sav odvojeno prikupljen otpad s područja Koprivnice i prigradskih naselja. Osim stakla, metala, plastike, papira i glomaznog otpada, tamo će se prikupljati i problematičan otpad: lijekovi, gume, baterije, električni otpad, žarulje, bijela tehnika, kemikalije, pesticidi, ulja. Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca, naglasila je prilikom svečanosti završetka svih radova kako se novim reciklažnim dvorištem znatno povećao kapacitet za prikupljanje korisnog otpada.

– To će pridonijeti ostvarenju ciljeva iz plana gospodarenja otpadom Hrvatske. Do 2022. cilj je da odvajamo 60 posto iz mase komunalnog otpada. S ponosom danas mogu reći da je Koprivnica u ovom trenutku na 51 posto odvojeno prikupljenog otpada zahvaljujući svim građanima i mi smo time već ostvarili europsku normu za ovu godinu – naglasila je čelnica Komunalca.

Foto: Robert Mihaljević

Ističe kako je u pripremi i projekt proširenja i obnove postojeće kompostane u koju bi se uvele nove tehnologije kako bi se prikupilo što više biootpada.

Podsjeća kako se dio papira i plastike koji izlazi iz reciklažnog dvorišta može prodati, ali po znatno nižim cijenama. Za sav ostali otpad Komunalac plaća zbrinjavanje drugim tvrtkama.

Izložbe, koncerti, revija filmova, predavanje Izraelsko veleposlanstvo i gradske vlasti udahnjuju novi život sinagogi

– Nažalost, tržište se nije oporavilo, već je u još većoj krizi zbog sve veće ponude odvojenog otpada u Hrvatskoj. Zato su i otkupne cijene sve niže – domeće Nataša Tetec.

U Koprivnici neće biti spalionice

Gradonačelnik Mišel Jakšić pohvalio se kako je Koprivnica po službenim podacima Ministarstva financija u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju novca iz fondova EU te u deset najboljih po razvrstavanju i odvojenom prikupljanju otpada. Na pitanje kako komentira izjavu čakovečkoga gradonačelnika da Koprivnica, Varaždin i Čakovec rade na projektu gradnje spalionice smeća na varaždinskom području, Jakšić odgovara da je i on pročitao tu informaciju u medijima.

Foto: Robert Mihaljević

– Kolega Stjepan Kovač i ja imamo izuzetno dobru suradnju na više projekata, a često je tema i gospodarenje otpadom jer nas muče isti problemi. No o spalionici i investitorima na taj način nismo nikad razgovarali. Jedino što mogu reći jest da, dok sam ja gradonačelnik, nikakve spalionice u Koprivnici neće biti. U konačnici, ovdašnja javnost digla se na noge kad je istu ideju imao bivši direktor Piškornice Jozinović koji je danas, srećom, naša prošlost – zaključio je Mišel Jakšić.

Konferencija Hrvatski grad u Bruxellesu predstavljen kao pravi primjer provedbe inovativne javne nabave

Inače, reciklažno dvorište u prigradskom naselju Herešinu zimi će raditi od 8 do 17 sati, ljeti od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

Premda je bilo ideja da Koprivnica izgradi i veliku sortirnicu otpada, u tu se investiciju ipak neće ići. Direktorica Komunalca Nataša Tetec tumači kako je to potpuno neisplativ projekt zbog malih količina otpada koji bi se sortirao na području Koprivnice.