Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Izložbe, koncerti, revija filmova, predavanje

Izraelsko veleposlanstvo i gradske vlasti udahnjuju novi život sinagogi

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Koprivnička sinagoga u Svilarskoj nedavno je dobila status zaštićenoga kulturnog dobra RH. Ploču s tom oznakom Ministarstva kulture lani su otkrili predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i predstavnica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin

Izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj i gradske vlasti u Koprivnici pripremaju više vrijednih kulturnih događaja koji će oživjeti sinagogu u Svilarskoj ulici, koja je nedavno dobila status zaštićenoga kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Javna vatrogasna postrojba treba novu opremu Zbog suše lani više požara na otvorenom prostoru

Izložba fotografija

Ploču s tom oznakom Ministarstva kulture lani su otkrili predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i predstavnica Židovske općine Koprivnice dr. Sanja Švarc Janjanin. Na svečanom otvorenju obnovljenog poda sinagoge, koja se po novome zove Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc, bio je veleposlanik Izraela Ilan Mor koji je tada najavio tješnju suradnju s Koprivnicom.

– Raduje me što će kulturni centar u sinagogi biti povezan s glazbenom školom. Upravo glazba i kultura koje su okrenute mlađim generacijama najbolji su način komemoriranja i sjećanja na to koliko je vrijedna bila židovska zajednica – naglasio je tada Ilan Mor.

Nastavak dobre suradnje s Veleposlanstvom Izraela potvrđen je i na radnom sastanku prošli tjedan u gradskoj upravi na koji su stigle konzulica i zamjenica šefa misije Veleposlanstva Ortal Elbaz te Mirjana Šlaj-Frolich zadužena za kulturu u veleposlanstvu.

Na sastanku su bili gradonačelnik Mišel Jakšić, ravnateljica Umjetničke škole Fortunat Pintarić Arijana Šandl, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Maja Holek, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te pročelnik Ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

– Dogovoreno je gostovanje izložbe fotografija ‘Jerusalem – grad mira’ u koprivničkoj sinagogi te koncert židovske glazbe u suradnji s našom Umjetničkom školom. Izraelska kultura predstavit će se i filmovima recentne izraelske kinematografije u kinu Velebit. Otvaranje izložbe i koncert planiran je za 18. ožujka, a u tom tjednu bit će i festival izraelskih filmova – otkrila nam je dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž.

S obzirom na izuzetne razvojne iskorake Izraela u području tehnologije, znanosti i poduzetništva, dogovoreno je i predavanje izraelskog veleposlanika Ilana Mora studentima Sveučilišta Sjever te zainteresiranim poduzetnicima i koprivničkoj javnosti.

Koprivnica Prvi radovi na Aglomeraciji vrijednoj stotine milijuna kuna krajem ljeta

Predavanje je naslovljeno “How to build a startup nation” i održat će se tijekom prve polovice ove godine. Veleposlanik Mor, ističu u Gradskoj upravi, rado dolazi u Koprivnicu, bio je gradonačelnikov gost na Renesansnom festivalu, uveličao je otvaranje izložbe o arhitektu Slavku Leviju kojom je obilježen završetak prvog dijela sanacije sinagoge kao Kulturnog centra prim. dr. Krešimir Švarc.

Nastavak radova

Tom je prilikom pozvao gradonačelnika Mišela Jakšića da sudjeluje na Summitu gradonačelnika Europe i Bliskog istoka u Tel Avivu koncem veljače ove godine. Jakšić se, kako doznajemo, odazvao pozivu.

Građevinska sanacija sinagoge nastavlja se i ove godine. U dugoj fazi predviđena je investicija od 720.000 kuna. Radovi bi trebali početi u ožujku i trajali bi oko šest mjeseci, a završetak druge faze očekuje se najkasnije do listopada.