Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Javna vatrogasna postrojba treba novu opremu

Zbog suše lani više požara na otvorenom prostoru

Foto: Robert Mihaljević
Gradski JVP do početka studenoga 2019. imao je 129 intervencija, od čega 74 požara svih vrsta te 55 tehničkih intervencija

Javna vatrogasna postrojba Koprivnice planira nabavu različite opreme i tehnike za čime se iskazala potreba. Poseban je problem pak zastarjela oprema. Podsjećaju kako su lani imali povećan broj kvarova i servisa interventnih vatrogasnih vozila, ponajprije zbog njihove starosti. Ističu i da je auto-ljestva veći dio godine izvan upotrebe jer nije napravljen obavezni desetogodišnji servis, a to je vozilo staro 14 godina.

Koprivnica Prvi radovi na Aglomeraciji vrijednoj stotine milijuna kuna krajem ljeta

Dakle, kako bi bila na raspolaganju za operativnu spremnost i brzo djelovanje vatrogasne postrojbe, potrebno je donijeti i usvojiti dugoročni plan nabave i zamjene interventnih vatrogasnih vozila. No to je prilična investicija i neće se moći provesti bez sudjelovanja države. Za potrebe JVP-a treba planirati i nabavu visokotlačnog modula koji bi se ugradio na vozilo pick-up Mitshubishi koje su vatrogasci dobili od Ministarstva poljoprivrede.

Također, upozoravaju, treba dugoročno planirati nabavu kemijskog vozila (voda/pjena/prah/CO2), koje je propisano za dio postrojbi. Javna vatrogasna postrojba i DVD-i s područja Koprivnice lani su sudjelovali u vrlo zahtjevnim intervencijama. Gradski JVP do početka studenoga 2019. imao je 129 intervencija, od čega 74 požara svih vrsta te 55 tehničkih intervencija.

Poticajne mjere Jakšić: Grad daje deset stipendija za deficitarne obrte

Lani je bio jedan dulji sušni period, što je rezultiralo povećanjem broja intervencija na požarima otvorenog prostora. No smanjio se broj požara gospodarskih i industrijskih objekata, pa je požara ukupno bilo manje nego preklani.