Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Projekt su podržali Grad Jastrebarsko, Centar za kulturu i Zajednica KUU-a

Glazbeni poklon zvijezda u pravo vrijeme za buđenje lijepih emocija: 'Jaska grade, sve na svijetu moje!'

1/5
Foto: Grad Jastrebarsko
U projekt su uključeni Ivan Zak, Jasmin Stavros, Mario Budišćak, Josip Paljug, Ivica Šeperić, Danijel Golubić, Zoran Pavković, Marijan Bingula, Manuela Budišćak i Dražen Borovec

Jastrebarsko, grad poznatiji po svojem nadimku nego imenu, između ostalih podario je i mnoga velika i poznata imena, posebice na području kulture.

Zatečeni u ovoj situaciji u kojoj nemaju prilike uveseljavati nas koncertima i nastupima na raznim društvenim okupljanjima, upravo su neka od tih imena iz bogatog kruga jaskanskih glazbenika odlučila nastaviti raditi i stvarati iz svojih domova. Iako su odvojeni jedni od drugih, zajedno su u mislima, pa ih to nije omelo da pokrenu novi i veliki projekt. Ako je točno da svaka kriza stvara prilike, onda je baš sad pravo vrijeme i za glazbenike, za kreaciju, inspiraciju i stvaranje nekih novih “evergreena”.

Za Jasku i Jaskance

Tako su poznata imena glazbene estrade Ivan Volarić Zak, Mario Budišćak (Begini), Jasmin Stavros, Josip Paljug (grupa All Stars), Ivica Šeperić (grupa Romantic), Danijel Golubić (grupa Mystic), Zoran Pavković, Marijan Bingula (Tarantino band), Manuela Budišćak (Tarantino band) i Dražen Borovec (grupa All Stars) odlučili Jaski podariti najljepši poklon i novi lokalni glazbeni hit - pjesmu o jaskanskom kraju!

Naime, glazbene zvijezde iz jaskanskog kraja ujedinile su se u stvaranju novog aranžmana za pjesmu posvećenu upravo Jaski i svim Jaskancima.

Iz svojih domova snimili su vokalne i instrumentalne dijelove ove pjesme i tako dokazali da ništa nije nemoguće i da će kultura i glazba u Jaski sigurno i hrabro preživjeti ovo izvanredno stanje. – Pjesma je rađena s ciljem buđenja pozitivnih emocija i pružanja Jaskancima novih kulturnih sadržaja. U svakodnevici koja je ispunjena teškim temama i praćenjem brojeva zaraženih koronavirusom, lijepe vijesti, kulturni sadržaji i pozitivne emocije od neprocjenjive su vrijednosti. Upravo ove činjenice svjesni su jaskanski glazbenici. Pjesma najlakše dopire do svih te u ovim trenucima kad smo na radiju, televiziji i društvenim mrežama preplavljeni teškim temama, jedva čekamo nešto novo, nešto drukčije i nešto pozitivno – ističu. Jaskanci imaju sreće što njihovi glazbenici vole to što rade i što vole svoje Jaskance. Te dvije činjenice temelj su novog projekta pod nazivom “Pjesma o jaskanskom kraju”, poručili su iz Grada Jastrebarskog.

Kulturni život Jaske iznimno je bogat, a ni u ovim izazovnim trenutcima nije stao. Jaska, dodaju, živi s kulturom, prihvaća nove oblike kulturnog stvaralaštva, ali i čuva kulturnu baštinu. U prilog tome ide i činjenica da Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Jastrebarskog broji čak 20 članica dok u sastavu ustanove Centar za kulturu Jastrebarsko djeluje i Narodna knjižnica i čitaonica Jastrebarsko. Jaska također ima i Gradski muzej u sklopu kojeg djeluje Gradska galerija, ali, ono što je najvažnije i čime se najviše ponose je činjenica da je to kraj bogat ljudima - povijesnim ličnostima, slobodnim umjetnicima, svećenicima i biskupima, piscima, slikarima, kiparima, glumcima, vinarima, sportašima, a na kraju krajeva i glazbenicima...

Virtualne kulturne aktivnosti

I danas, kada je kulturni život u velikim neprilikama, kada je umjetnicima onemogućeno njihovo djelovanje, a korisnicima uskraćeno nadahnuće koje im daju umjetnici, u ovom se gradu ne predaju.

Organizirane su virtualne šetnje kroz Gradski muzej te online upoznavanje Zavičajne zbirke Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko. U izradi je virtualna „Kreativna pričaonica“, a pokrenute su i mnoge druge virtualne aktivnosti. Tekst pjesme napisao je Josip Banković, a glazbu Zoran Pavković. Aranžman potpisuje Dražen Borovec dok je za izradu video spota i fotografija zaslužan VTS Video production. Projekt su podržali Grad Jastrebarsko, Centar za kulturu Jastrebarsko te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Jastrebarsko. Željno se iščekuje promocija spota. – Jaska grade, jedva čekamo! – poručuju.