Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Opet nije konstituirano Vijeće mjesnog odbora Podolica

Građani najvećeg kvarta mogli bi i na treće izbore jer nije izabran predsjednik

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
HDZ i partneri imaju četiri vijećnika, nezavisni tri, a SDP i partneri dva

Ni nakon drugog pokušaja nije konstituirano Vijeće mjesnog odbora Podolica, najveće mjesne samouprave u sastavu grada Koprivnice i preostao je samo još jedan pokušaj prije raspisivanja novih izbora.

Ruski veleposlanik u službenom posjetu 'Rusko tržište je važno za koprivničke izvoznike'

Bez dogovora

Gradonačelnik Mišel Jakšić sazvao je u zakonskom roku ponovljenu konstituirajuću sjednicu nakon što ono nije konstituirano na prvoj sjednici, a razlog je to što nije izabran predsjednik. Sjednica je održana 9. travnja. Nakon utvrđivanja kvoruma, ponovljenu konstituirajuću sjednicu otvorila je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je nakon prihvaćanja dnevnog reda vođenje prepustila prvoizabranom članu s kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova. Nakon provedenog glasovanja predsjedavajući je konstatirao da nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu.

To znači da Vijeće nije konstituirano ni u drugom krugu. Treći, ujedno i posljednji krug konstituirajuće sjednice održat će se u roku od 30 dana.

Mjesni odbor Podolice obuhvaća tridesetak ulica. Na ponovljenim izborima 3. ožujka lista HDZ-a, Mreže, HNS-a i HDS-a dobila je četiri vijećnička mandata, kandidacijska lista grupe birača čiji je nositelj Nikola Barbarić dobila je tri mandata, a lista SDP-a, HSS-a, Glasa, Laburista, HSU-a i HSLS-a dva. U Gradskom odboru HDZ-a nakon što su objavljeni rezultati izrazili su zadovoljstvo time što su najjača politička opcija u Podolicama.

Demografska slika Podravine Ne poduzme li se nešto, do 2051. broj stanovnika mogao bi biti 42 posto manji

Izrazili su nadu da će "ovaj put pobijediti razum i da će se uspješno konstituirati Vijeće". No zasad nema dogovora. Darko Markić (HSLS), nositelj koalicijske liste uoči ponovljenih izbora rekao je da građani vijeća mjesnih odbora smatraju najnižom razinom političkog djelovanja jer u njima se ne odlučuje o financijama, već je to više savjetodavno tijelo.

Za ponovljene izbore 19.000 kn

– Na prvoj konstituirajućoj sjednici nisam bio, a na drugoj sam predložio da se donese sporazum i da mjesnim odborom predsjedamo ovisno o tome koliko smo mandata osvojili. Taj prijedlog nije prihvaćen, pa sam rekao da ovo ide prema ponavljanju izborima. Najviše glasova je dobila koalicija HDZ-a, pa neka se probaju dogovoriti kako im paše i podrže predsjednika. Mi ćemo ionako biti oporba – kazao nam je u petak Markić.

Nositelj nezavisne liste Barbarić rekao je nakon proglašenja rezultata da se nada da novih izbora neće biti.

– Mi smo kao nezavisni na našim prvim izborima odlučili da nam je cilj ili preuzeti vođenje ovog kvarta ili otići u oporbu. Odgovara nam i jedna i druga opcija – kazao je i zaključio da su nakon prvih i drugih izbora stranke imale dovoljan broj mandata da same stvore vladajuću koaliciju u Podolicama, a nezavisni, rekao je tada, nisu krivi za nove izbore.

Ako se Vijeće ne konstituira u roku od mjesec dana, građani će izići na treće izbore. Prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, ponovljeni izbori 3. ožujka stajali su 19.000 kuna. 

Domaće organsko gnojivo Od biorazgradivog otpada proizvode Domko