Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Od listopada

Građanski odgoj u petim razredima sisačkih škola

Građanski odgoj u sisačkim školama
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ostaje vidjeti kako će učenici prihvatiti učenje o odnosu prema starijima, medijima, promišljanju reklama, reality showu, predrasudama..

Od 1. listopada učenici petih razreda svih sisačkih devet osnovnih škola moći će učiti o zdravoj prehrani, odvajanju otpada, ljudskim pravima, društvenim mrežama i drugim sličnim temama u sklopu izbornog predmeta građanski odgoj i obrazovanje. Sisak će tako, nakon Rijeke, biti drugi grad koji je u svoje škole uveo građanski odgoj.

Fibula Fibula Festival dokumentarnog filma 13. put u Sisku

Predmet je izborni i ne ocjenjuje se, stoga broj od 150 učenika koji su za sada odlučili jedan sat tjedno odvojiti na ovu tematiku u Gradu smatraju odličnim.

Za udžbenike 100.000 kuna

– S obzirom na to da imamo 370 učenika petih razreda, jasno je da je ovo vrlo dobar odaziv, uzevši u obzir da je Rijeka lani, prve godine svoje provedbe, imala 25 posto odaziva. No mislimo da će, nakon što od kolega saznaju sadržaj predmeta, taj broj zainteresiranih i rasti – rekao je pročelnik sisačkog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

– Živimo u vremenu u kojem se dovode u pitanje neke temeljne civilizacijske vrijednosti kao što su antifašizam, rodna ravnopravnost, ljudska prava, pravo na spolnu orijentaciju. Stoga je bila opravdana naša želja da već u petom razredu učenike učimo kako se izboriti za svoja prava, koja su to njihova prava i obveze, ali i kako biti solidarni s ostalima koji su slabiji i kako se izboriti za njihova prava. Mislim da će na taj način iz naših osnovnih škola izaći kvalitetni ljudi i kvalitetni građani Republike Hrvatske – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U Gradu Sisku ističu da je riječ o projektu koji će se kontinuirano provoditi tako da će učenici koji krenu ove godine predmet moći pohađati do kraja osnovne škole. Za tiskanje udžbenika koji se koristi u 5. i 6. razredu i edukaciju 22 nastavnika potrošeno je oko 100.000 kuna.

Gradilište središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku Sisak Radovi na izgradnji središnjeg paviljona Opće bolnice

Pripreme trajale godinu dana

– Naglasak je na iskustvenom učenju i sadržajima, a preferiraju se metode koje su manje zastupljene u ostaloj nastavi. Bit će puno istraživanja i anketiranja, učenici će raditi svoje projekte, imat ćemo terensku nastavu, obići Sabor, gradsku vijećnicu i slične institucije, izrađivati plakate i letke kako bismo drugima pokazali što se uči na građanskom odgoju i obrazovanju – ističe nastavnica Martina Alapić Breyer iz Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće koja će predavati ovaj predmet.

Dodaje i kako će učenici biti uključeni u ekološke i humanitarne akcije jer je cilj da budu što aktivniji članovi zajednice.

Pripreme za uvođenje građanskog odgoja u Sisku trajale su godinu dana, a sada ostaje vidjeti kako će učenici prihvatiti učenje o ponašanju prema kućnom redu zgrada i ustanova, odnosu prema starijima, medijima, kritičnom promišljanju reklama, reality showu, predrasudama i stereotipima, korupciji, životinjskim pravima...

– Osnovni je cilj građanskog odgoja i obrazovanja omogućiti učenicima da se lakše suoče s brojnim izazovima s kojima su oni danas u životu svakodnevno suočeni. Da im u tome pomognemo – zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Zgrada suda u Sisku Za kvalitetnije pravosuđe Otvorena obnovljena zgrada suda u Sisku