Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Grad će od jeseni stipendirati studente Sveučilišta Sjever s 968 eura

1/2
Foto: Koprivnica
Dodijelit će se sedam stipendija za prehrambenu tehnologiju, šest za logistiku i mobilnost te sedam za studij zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže

Od iduće akademske godine Grad planira isplaćivati 20 posebnih stipendija za studente Sveučilišta Sjever u Koprivnici, i to za tri studija.

U javnu je raspravu ovih dana upućen prijedlog odluke o dodjeljivanju stipendija redovnim studentima Sveučilišta Sjever za akademsku godinu 2023./2024. za stručne prijediplomske studije prehrambene tehnologije te logistike i mobilnosti, odnosno sveučilišni prijediplomski studij zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže.

Novih 20 stipendija

Grad Koprivnica dodjeljivat će, dakle, ukupno 20 stipendija od iduće akademske godine, i to sedam stipendija za prehrambenu tehnologiju, šest za logistiku i mobilnost te sedam stipendija za studij zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže.

Stipendije se dodjeljuju u obliku jednokratne financijske pomoći u visini od 968 eura (7293,40 kuna). Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti koji su upisali prvu godinu navedenih studija u novoj akademskoj godini.

”U skladu s razvojnim strategijama Koprivnice i trendom razvoja gospodarstva na području grada i okolice, vidljiva je sve veća potreba stručnjaka iz područja prehrambene tehnologije, logistike i mobilnosti i zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže. Na području grada djeluje nacionalna prehrambena industrija koja ulaže znatna sredstva u razvoj novih tehnologija, proces i proizvode te je u tijeku izgradnja logističkog centra, stoga je vidljivo da postoji potražnja za stručnjacima iz navedenih područja”, navodi se u prijedlogu koji će se nakon javne rasprave naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

To su posve nove stipendije i ne ulaze u sadašnju kvotu stipendiranja redovnih studenata s područja grada, kojima su početkom godine podijeljeni ugovori o stipendiranju novih 125 studenata.

”Lijepo je znati da u Koprivnici postoji toliko mladih ljudi koji idu dalje za novim znanjima, koji su se spremni osobno razvijati, spremni učiti. Duboko vjerujem da je na vama i znanju koje ćete steći, budućnost našeg grada, naše županije i cijele naše države” poručio je studentima tom prigodom gradonačelnik Mišel Jakšić.

U proračunu Grada Koprivnice ove je godine za studentske stipendije osigurano 350.000 eura. Važno je pritom istaknuti kako su studentske stipendije ove godine uvećane za otprilike 10 posto. Tako, primjerice, redovna stipendija za studiranje u Hrvatskoj po novome iznosi 80 eura mjesečno, odnosno 160 eura mjesečno za studiranje izvan Hrvatske.

Stipendija za studente koji imaju utvrđeni invaliditet veći od 50 posto iznosi 120 eura mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, odnosno 240 eura mjesečno za studiranje izvan Hrvatske, dok stipendija za studiranje deficitarnih zanimanja iznosi 120 eura mjesečno.

U samom vrhu

Koprivnica je u hrvatskome vrhu po ukupnom godišnjem iznosu dodijeljenih stipendija. Donedavno su bili treći, odmah iza osjetno većih Zagreba i Splita.

Hvalevrijedna akcija koprivničke tvrtke uz pomoć potrošača Podravka i Vegeta uređuju 10 školskih kuhinja KOPRIVNICA Građani mjerili zdravlje na Cerinama, poznati sportaši gosti iznenađenja sunčana elektrana Stiže novac Sunčane elektrane na koprivničkim školama