Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zajednički projekt Općine Pušća i Grada Zaprešića vrijedan 8,5 milijuna kn, od čega su 7,2 milijuna bespovratna

Grad dobiva nove kilometre sigurnih biciklističko-pješačkih staza, razvija intermodalni prijevoz i čuva prirodu

Foto: Grad Zaprešić
Staze spajaju stanice javnog prijevoza i prolaze uz potok Lužnicu, pa su pogodne i za dnevne migracije i za rekreaciju

Od Ulice Zelengaj u Zaprešićúu do Zagrebačke ulice u općini Pušća proteže se nova biciklističko-pješačka staza koja će po završetku radova biti duga 5,8 kilometara. Riječ je o zajedničkom projektu Općine Pušća i Grada Zaprešića vrijednom 8,511.543 kune, od čega su bespovratna sredstva iz kohezijskog fonda Europske unije 7,234.811 kuna.

TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE JOSIPOVA U ZAPREŠIĆU Ratna škola “Ban Josip Jelačić” u banovu gradu

Nabava javnih bicikala

– Staza prati potok Lužnicu, a bit će široka tri metra čime je omogućen dvosmjeran promet. Osim gradnje i opremanja staze predviđeno je i postavljanje dviju pametnih klupa, klupa za odmor, stalaka za bicikle, koševa te ploča s ucrtanim biciklističko-pješačkim rutama Zaprešića. Nastavlja se na već sagrađenu biciklističko-pješačku stazu kroz grad Zaprešić, koja je također smještena uz potok, što dokazuje usklađenost nove staze s postojećom infrastrukturom biciklističkih staza te time omogućava kontinuitet biciklističkog putovanja – kažu u Gradu Zaprešiću i dodaju da biciklističko-pješačka staza vodi od autobusnog okretišta ZET-a u Ulici Zelengaj, gdje je početak staze, i u nastavku se spaja na postojeću biciklističko-pješačku stazu do željezničke stanice Novi dvori, a sve s ciljem povećanja broja putnika koji koriste javni gradski prijevoz.

Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Pušća, a staza je dio sveukupne cikloturističke rute i u općini Pušća, odnosno Rute 1: Marija Gorica - Brdovec - Pušća - Marija Gorica - Brdovec - Pušća, te Rute 2: Kupljenovo - Luka - Dubravica - Marija Gorica - Pušća. Osim gradnje staza, kako bi povećao korištenje bicikala u dnevnoj mobilnosti građana, Grad Zaprešić krenuo je i u nabavu javnih bicikala. – Radi se o tridesetak bicikala koji će biti postavljeni na željezničkim i autobusnim stanicama te glavnim gradskim trgovima – pojašnjavaju u Gradu. Ove godine gradi se i staza u dužini 3,2 kilometra na dionicama Ulice bana Josipa Jelačića, Ulice Matije Gupca (Pojatno) i Industrijske ulice, i povezivat će Zaprešić i Pojatno te grad sa željezničkom stanicom Novi dvori.

Na Gradskom vijeću donesene još neke mjere u vrijeme pandemije i odluke o pomoći Grad je ugostitelje oslobodio plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda, poreza na potrošnju, a pomoć stiže i stanarima zgrada

Završetak radova na projektu “Forest ride” očekuje se krajem svibnja 2021. – Bicikl kao prijevozno sredstvo pruža vozačima veliku slobodu u izboru željene, optimalne i najkraće rute putovanja, odnosno mogućnost putovanja “od vrata do vrata”, kao i prolazak kroz zone koje su zabranjene za motorizirani promet. Bicikl zbog svojih gabarita zauzima manje prostora, pa njegova upotreba umanjuje potrebe za parkirališnim površinama. Zbog svojih karakteristika i fleksibilnosti bicikl je veoma efikasan i u situacijama kada se na uličnoj mreži jave zastoji – kažu.

Novac iz EU

Ukupna je vrijednost tih radova 8,572.598,16 kuna od čega je 7,286.708 kuna osigurano iz bespovratnih sredstava EU iz kohezijskog fonda. Realizacijom ovih projekata Zaprešić dobiva nove kilometre sigurnih i dobro opremljenih biciklističko-pješačkih staza, razvija intermodalni prijevoz autobus/bicikl/vlak i čuva prirodu smanjenjem emisije ugljičnog dioksida.