Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE JOSIPOVA U ZAPREŠIĆU

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” u banovu gradu

Foto: Grad Zaprešić
Na prijemu kod gradonačelnika Željka Turka bio je načelnik brigadir Mijo Kožić

U Zaprešiću je tradicionalno obilježen blagdan svetog Josipa. Tim povodom održan je prijam Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, ove godine njihova 23. naraštaja, te načelnika brigadira Mije Kožića.

Na Gradskom vijeću donesene još neke mjere u vrijeme pandemije i odluke o pomoći Grad je ugostitelje oslobodio plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda, poreza na potrošnju, a pomoć stiže i stanarima zgrada

Na prijemu je gradonačelnik Željko Turk rekao kako mu je izuzetno drago što se ova tradicija nastavlja i što se održava u novouređenoj kripti crkve sv. Ivana Krstitelja, jer se i inače tu spajaju duhovnoi svjetovno. Svetu misu u crkvi sv. Ivana Krstitelja služio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je istaknuo kako mu je drago da se u Zaprešiću štuje sv. Josip koji je poznat po svojim izuzetnim vrlinama, ali i kako je zaštitnik hrvatskog naroda.

Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i ispred grobnice bana Jelačića, gdje je počasni plotun ispalilo Kuburaško društvo Ban Josip Jelačić. Riječ je o tradiciji koju GradZaprešić i Ratna škola njeguju već 23 godine, a ističe se kao primjer odlične suradnje Hrvatske vojske i civilnih institucija. Godine 1855. ban Josip Jelačić je na livadi pokraj dvorca u Zaprešiću sagradio neogotičku kapelu sv. Josipa.

HNK VUKOVAR 1991 Gradit će se nogometni kamp

Prema povijesnim podacima, kad je 1855. godine u Češkoj umrla Jelačićeva devetomjesečna kćerkica Ana, u kapeli je na brzinu izgrađena grobnica u kojoj je sahranjena. U tu su grobnicu kasnije sahranjeni i sam ban Josip Jelačić 1859. i njegov brat Antun 1875.