Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad sufinancira roditeljima ekonomsku cijenu vrtića u rasponu od 77 do 100%

Grad Dubrovnik 75 posto povećao ulaganja u predškolski odgoj

storyeditor/2024-10-04/Mokosica_vrtic_park.jpg
1/3
Foto: Grad Dubrovnik Sagrađena je nova zgrada Dječjeg vrtića "Palčica", adaptiran je i uređen vrtić "Mala kuća" u Mokošici, proširen je vrtić u Zatonu, energetski su obnovljene zgrade dječjih vrtića "Ciciban" i "Izviđač"
Ulaganja u demografski rast u fokus su stavila osiguravanje priuštivog stanovanja za mlade Dubrovčane putem modela Dubrovačka stanogradnja, što obuhvaća, među ostalim, najam gradskih stanova i subvencije za kupnju prve nekretnine

Grad Dubrovnik posljednjih sedam godina uspješno provodi demografske mjere kojima, među ostalim, želi smanjiti iseljavanje i potaknuti rast nataliteta.

Stanovanje unutar zidina

Posljednje je vrijeme fokus gradske uprave na osiguravanju priuštivog stanovanja za mlade Dubrovčane. Niz je mjera pokrenutih s tim ciljem putem vlastitog modela sustavne politike rješavanja stambenog pitanja Dubrovačka stanogradnja. Program uključuje nekoliko modela, od dodjele gradskih stanova u dugoročni najam do subvencioniranja kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno gradnje ili dogradnje objekta u iznosu od 30 tisuća eura te, među ostalim, subvencija za najam stana mladima.

Poseban je naglasak na novoj demografskoj mjeri obnove stambenog fonda u vlasništvu Grada unutar gradskih zidina. Ustupanjem u najam stambenih jedinica u povijesnoj jezgri obiteljima s više djece izravno se doprinosi demografskoj revitalizaciji. Zahvaljujući ovom programu ove su se godine tri obitelji s ukupno 12 djece uselile u gradske stanove u povijesnoj jezgri. Sve stanove Grad Dubrovnik prethodno je uredio, a u tijeku je javni natječaj za obnovu još tri stana u vlasništvu Grada za istu svrhu.

Nastavak je to niza investicija u društvenu infrastrukturu, ali ne i jedini, s obzirom na to da je važan naglasak i na ulaganjima u veće standarde u školskom i predškolskom sustavu, čime Grad nastoji osigurati bolje uvjete za demografski rast. Među njima je i nova škola na Montovjerni te novi objekt OŠ Marina Getaldića unutar zidina koji je vrata otvorio prošle školske godine i time prešao u režim jednosmjenske nastave. Još je jedino OŠ Mokošica ostala u dvosmjenskom programu, no početkom 2025. kreću radovi na gradnji nove zgrade škole, čime će i Mokošica prijeći u jednu smjenu.

Otvorenjem dva nova gradska vrtića – "Cvrčak" u DOC-u i "Čiopa" u Solitudu, s ukupno 97 mjesta, riješen je izazov s listama čekanja
Foto: Grad Dubrovnik Otvorenjem dva nova gradska vrtića – "Cvrčak" u DOC-u i "Čiopa" u Solitudu, s ukupno 97 mjesta, riješen je izazov s listama čekanja

Kontinuirano se radi na unapređenju uvjeta rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i na ulaganju u infrastrukturu kako bi se osigurali dostatni kapaciteti i svako dijete bilo upisano onog trenutka kada se za to ispune uvjeti. Tako je u dječje vrtiće i osnovne škole u posljednjih sedam godina uloženo više od 27 milijuna eura.

Grad Dubrovnik je od 2017. do 2023. godine povećao izdvajanja za javne potrebe u predškolskom odgoju za 55 posto. Naime, u 2017. godini za predškolski odgoj iz proračuna je izdvojeno 5,701.653 eura, dok je taj iznos u 2023. godini iznosio 8,867.512 eura. Prema ovogodišnjem proračunu, izdvajanja za predškolski odgoj veća su čak 75% u odnosu na osam godina prije i iznose 10,013.497 eura.

Nova vrtićka mjesta

U sedam godina otvorena je 21 nova vrtićka/jaslička skupina i 380 novih mjesta. Otvorenjem dva nova gradska vrtića – "Cvrčak" u DOC-u i "Čiopa" u Solitudu, s ukupno 97 mjesta – riješen je izazov s listama čekanja u dvije gradske vrtićke ustanove, dok će se planiranom rekonstrukcijom budućeg vrtića u Biskupskom dvoru osigurati 122 dodatna mjesta.

Ujedno je sagrađena nova zgrada Dječjeg vrtića "Palčica", adaptiran je i uređen vrtić "Mala kuća" u Mokošici, proširen je vrtić u Zatonu, energetski su obnovljene zgrade dječjih vrtića "Ciciban" i "Izviđač", dok su kroz EU projekt "Grad za djecu" provedena unapređenja rada i programa te je nabavljena nova oprema. Ukupna ulaganja u infrastrukturu predškolskog odgoja i navedeni EU projekt prelaze 8 milijuna eura.

Donesen je novi kolektivni ugovor za zaposlenike gradskih vrtića koji osigurava veće plaće i bolje uvjete rada. Povećane su i subvencije za više od 120 djece u privatnim vrtićima. Vlastitim sredstvima financira se poslijepodnevni rad i rad subotom s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. Rad pomoćnika u nastavi u vrtićima u potpunosti se financira iz gradskog proračuna, a satnica pomoćnicima u nastavi povećavana je dva puta i među najvišim je u državi.

Sufinancirajući roditeljima ekonomsku cijenu vrtića u rasponu od 77 do 100%. Dubrovnik se ističe i na top-listi hrvatskih gradova prema iznosu sufinanciranja cijene vrtića roditeljima. Primjerice, za treće dijete u vrtiću Grad u cijelosti pokriva trošak predškolskih ustanova i obitelj ne plaća ništa.

storyeditor/2024-10-04/a_staklenka_meda_foto_kristijan_toplak.jpg Pomoć pčelarima VPŽ sufinancira staklenke za med storyeditor/2024-10-06/OS_Milan_Amrus_1.jpg Kompleks površine 4500 m2 predviđen je za rad 250 učenika u jednoj smjeni Djeca s poteškoćama u razvoju napokon u primjerenom prostoru storyeditor/2024-10-04/edukacija_HGK.jpg Edukacija o održivom i društveno odgovornom poslovanju Nove EU regulative za usmjeravanje privatnog kapitala i konkurentnost