Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Kompleks površine 4500 m2 predviđen je za rad 250 učenika u jednoj smjeni

Djeca s poteškoćama u razvoju napokon u primjerenom prostoru

storyeditor/2024-10-06/OS_Milan_Amrus_1.jpg
Foto: Slavonski Brod Rad na novoj zgradi osnovne škole "Milan Amruš" znatno je napredovao, a proteklog je tjedna započelo betoniranje prve etaže
Infrastrukturni radovi na novoj zgradi Osnovne škole "Milan Amruš" u Slavonskom Brodu dobro napreduju, a završetak se očekuje u travnju iduće godine

Osnovna škola "Milan Amruš" jedina je škola u Brodsko-posavskoj županiji za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju koju pohađaju i učenici okolnih županija. Rad na novoj zgradi znatno je napredovao, a proteklog je tjedna započelo betoniranje prve etaže.

Grad Slavonski Brod osigurao je zemljište za novu školu te je za projektnu dokumentaciju, idejno rješenje i vodni doprinos realizirao rashode u iznosu od 59.246,99 eura.

Multifunkcionalan objekt

Nakon što se godinama kontinuirano stavljala važnost na to koliko je potreban ovakav projekt, Slavonski Brod će napokon dobiti multifunkcionalni i prijeko potrebni objekt odgojno-obrazovne kategorije. Prostor kojim se trenutačno služe učenici škole neadekvatnog je kapaciteta, a raspoloživa oprema i prilagođenost djeci s posebnim potrebama nije više adekvatna.

Iako je osnivač škole Grad Slavonski Brod, prema važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, uz redovne troškove koje škola ima, kao što je trošak djelatnika, energenata i slično, u državnom proračunu osiguravaju se sredstva i za gradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskih ustanova za djecu s teškoćama. Zato je Ministarstvo znanosti i obrazovanja investitor u gradnji nove osnovne škole u Slavonskom Brodu.

Unatoč tome, za realizaciju ovoga vrlo važnog projekta Grad je osigurao zemljište od 11.384 četvorna metra. Po završetku projekta Grad će u cijelosti snositi troškove priključaka pitke vode, struje, plina te sustava odvodnje.

Infrastrukturni radovi i uređenje objekta intenzivno traju na adresi nove škole. Montirana je većina vanjske aluminijske stolarije te dio unutarnje također. Ventilirana fasadna obloga paviljona je završena, a trenutačno se radi obloga balkona gospodarske zgrade kako bi zgrada poprimila još atraktivniju vizuru. Fasada je odrađena u svim slojevima osim završnog, i to na svim paviljonima i na gospodarskoj zgradi.

Na građevinskom objektu napravljena je i izolacija krova na svim paviljonima za topao i ugodan boravak, a to je učinjeno i na gospodarskoj zgradi. Vodovodne i strojarske instalacije kao i elektroinstalacije prate građevinske radove na gradilištu. Nova školska zgrada paviljonskog tipa gradi se u Ulici Augustina Kažotića u Slavonskom Brodu, pokraj dječjeg vrtića "Gita''. Kompleks površine 4500 četvornih metara predviđen je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni.

Prilikom polaganja kamena temeljca u studenom prošle godine gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je zadovoljstvo što će se gradnjom tog objekta osigurati neometano odvijanje odgojno-obrazovnog procesa i psihosocijalne rehabilitacije u primjerenim uvjetima.

– Djeca će napokon dobiti zasluženi prostor u kojemu će učiti i uživati – poručio je tada Duspara.

Projekt od 7,8 milijuna eura

Osnovna škola "Milan Amruš", jedina takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji, preselit će se iz neadekvatnih prostorija u Zrinskoj ulici na novu lokaciju, čime će se poboljšati uvjeti za učenike s različitim oblicima teškoća u razvoju.

Projekt je ukupne vrijednosti 7,8 milijuna eura, a gradnju sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 85,70 posto sredstava, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s 9,18 posto te Brodsko-posavska županija s 5,12 posto. Projektom je predviđeno i prikladno uređenje okoliša zgrade, a rok završetka radova je travanj iduće godine.

storyeditor/2024-10-04/461778372_122131791116360086_4990896278477758184_n.jpg Kreativne radionice, izložbe, sajmovi lokalnih proizvoda i suvenira te koncerti 19. Vinski maraton ugostio 2500 ljubitelja dobrog vina i zabave storyeditor/2024-10-03/PXL_300924_121518324.jpg U splitskom HNK obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije Boban: Pošten i pravedan pristup svim krajevima i svim ljudima storyeditor/2024-10-04/smz_b_slager_zaklada_iskra.JPG Pomaganje mladima u obrazovanju Uručene nagrade Zaklade Iskra za nadarenu djecu