Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U splitskom HNK obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije

Boban: Pošten i pravedan pristup svim krajevima i svim ljudima

storyeditor/2024-10-03/PXL_300924_121518324.jpg
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL NEMA "crvenih vodovoda" ni "plavih cesta" ni "zelenih tunela". Cesta je cesta, bolnica je bolnica, škola je škola, rekao je Boban
Na obilježavanju Dana županija dodijeljene su i ovogodišnje županijske nagrade. Za životno djelo nagrađeni su akademik Nenad Cambi, prof. prim. dr. sc. Vedran Radonić te dr. med. i prof. dr. sc. Dragan Ljutić

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u splitskom HNK obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije i blagdan njezina zaštitnika svetoga Jeronima.

Predsjednik županijske Skupštine Mate Šimundić u svom je govoru podsjetio na početak mandata ovoga saziva Skupštine koji je bio obilježen mukotrpnim traženjem razumnog i učinkovitog kompromisa te je dodao da su, usprkos svemu, uspjeli održati visoku razinu vladavine prava, građanske pristojnosti i slobode izražavanja.

– Nadam se da će tako ostati do kraja mandata, da ćemo se uspjeti othrvati napastima političkog cirkusa i lakoumnosti. I naši preci i naši potomci od nas očekuju ozbiljno, pametno i ustrajno zalaganje za zajedničko dobro – rekao je Šimundić.

Župan Blaženko Boban naglasio je zajedništvo svih razina vlasti i svih političkih subjekata.

Ne politikantstvu

– Dug i poštovanje spram naših predaka, ali briga i ljubav spram naše djece, unuka i naših pokoljenja obvezuju nas na zajednički predani rad, na pošten, dosljedan i pravedan pristup svim krajevima i svim ljudima, bez obzira na njihovu stranačku, građansku i bilo koju drugu opredijeljenost – poručio je Boban. Istaknuo je potrebu zajedništva.

– Ne razumijem pojedine kolege na lokalnoj razini koji se ponašaju kao da je svijet počeo s njima i kao da će sudnji dan doći odmah nakon što oni ne budu na vlasti. Politički aktivisti i populisti raznih boja stručnjaci su za sve, njima ne treba nitko, sve znaju, sve mogu. A moj stav svima je poznat: politikama razvoja da, politikantstvu zauvijek ne! Znate da kod mene nema "crvenih vodovoda" ni "plavih cesta" ni "zelenih tunela". Cesta je cesta, bolnica je bolnica, škola je škola. Svi vi gradonačelnici i načelnici svjedoci ste takvoga moga pristupa, od prvog dana nakon izbora – kazao je župan te iskoristio prigodu zahvaliti svim bivšim županima i zamjenicima župana, predsjednicima Skupštine, vijećnicama i vijećnicima, živima i pokojnima, ističući važnost razumijevanja i umreženosti institucija na svim razinama vlasti.

U SPLITSKOM Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL U SPLITSKOM Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije

– Mnogi projekti bez razumijevanja i potpore predsjednika Vlade i resornih ministarstava bili bi samo lijepi snovi, poput tunela Kozjak i drugih sličnih velikih projekata – istaknuo je župan.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je da se vide velika postignuća koja su realizirana zahvaljujući trudu i radu u Županiji, ali uz snažnu podršku Vlade.

Suradnja s Vladom

– Naša suradnja je odlična i manifestirala se kroz nekoliko glavnih segmenata. Prije svega odnosi se to na politiku decentralizacije pa je vidljivo da su kvalitetno rasli prihodi Splitsko-dalmatinske županije. Drugi segment je realizacija velikih projekata koji život čine kvalitetnijim i boljim. Jačamo infrastrukturu, gospodarstvo i institucije. Osobitu potporu dajemo zdravstvenom segmentu, velikim ulaganjima u KBC Split te brojnim drugim ustanovama. Ulažemo u Sveučilište u Splitu i u ustanove u kulturi. Uložili smo nekoliko milijardi eura u otoke. Razradili smo poseban projekt za otoke, a Ministarstvo regionalnog razvoja radi na projektima za Dalmatinsku zagoru. Jako smo zadovoljni rezultatima turističke sezone, a Splitsko-dalmatinska županija je petina cjelokupnog hrvatskog turizma – rekao je Plenković.

Nagrade za životno djelo dobili su akademik Nenad Cambi, prof. prim. dr. sc. Vedran Radonić te dr. med i prof. dr. sc. Dragan Ljutić. Skupne nagrade dodijeljene su Kulturno-umjetničkoj i sportskoj udruzi "Cista Velika", Oratoriju Don Bosco-Kman, Splitskom dijabetičkom društvu, Hrvatskom katoličkom glazbenom društvu Podstrana i Kulturno-umjetničkoj udruzi "Milan Begović" iz Vrlike. Pojedinačne nagrade dodijeljene su Josipu (Joeu) Željku Bašiću za poseban doprinos u gospodarskom i turističkom razvoju te promidžbi Splitsko-dalmatinske županije, Nedjeljku Kovačevu za humano djelovanje i očuvanje pučkog crkvenog pjevanja i tradicijskih vrijednosti, Ivanu Pavišiću za osobiti doprinos u području tehničke kulture te dr. sc. Mariji Jović za izuzetan doprinos u promicanju vjerskih i kulturno-povijesnih vrijednosti te očuvanju kulturne baštine.

U ime nagrađenih zahvalio se rektor Dragan Ljutić.

storyeditor/2024-10-04/autor_Obrtnicka_komora_Zagreb.JPG Obilježeno 30 godina Obrtničke komore Zagreb Obrtništvo je oduvijek ključno za razvoj gospodarstva storyeditor/2024-10-05/DSC_9573.jpg Dan grada Samobora u spomen na povelju kralja Bele IV. Dan grada slavi se uz kotlovinu, dodjelu godišnjih nagrada, stiže i Grše storyeditor/2024-10-04/dan_branitelja_B.jpg Obilježen Dan koprivničkih branitelja Sjećanje na dan kad je prije 33. godine preuzeta vojarna