Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Dan grada Samobora u spomen na povelju kralja Bele IV.

Dan grada slavi se uz kotlovinu, dodjelu godišnjih nagrada, stiže i Grše

storyeditor/2024-10-05/DSC_9573.jpg
1/3
Foto: Grad Samobor GRAD SLAVI 782. ROĐENDAN Na Trgu kralja Tomislava u sklopu Eno gastro kutka nudit će se poznati samoborski proizvodi zaštićeni i na europskoj razini, Rudarska greblica i Samoborska češnofka, a Samoborski bermet te vina samoborskih vinara i vinogradara moći će se degustirati u Brenti
Slavljenički program, 19. listopada, počinje u 8 sati budnicom Gradske glazbe Samobor, a sat kasnije u Parku domovinske zahvalnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast braniteljima

Koncerti, izložbe, besplatne filmske projekcije, književni susreti, predavanja, kvizovi, Festival kotlovine i degustacija poznatih samoborskih gastro i eno proizvoda dio su bogatog programa kojim će se 19. listopada proslaviti Dan grada Samobora. Na slavljeničkom repertoaru je, među ostalim, i prezentacija idejne muzeološke koncepcije novog stalnog postava Samoborskog muzeja u obnovljenoj Vili Allnoch.

Budnica i mimohod

Dan grada Samobora obilježava se svake godine, treće subote u listopadu u spomen na dobivanje povelje kojom je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Samoboru 1242. dao status slobodnog kraljevskog trgovišta. A 782. obljetnica ove će godine biti obilježena uz bogat i raznovrstan program, posebice tijekom vikenda, 18. i 19. listopada. Slavljenički program, 19. listopada, počet će već od 8 sati budnicom Gradske glazbe Samobor, a sat kasnije u Parku domovinske zahvalnosti, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast braniteljima. U svečanosti će, na poziv Samoborske narodne garde, sudjelovati brojne povijesne postrojbe iz raznih krajeva Hrvatske, koje će mimohodom proći samoborskim ulicama.

Podno župne crkve svete Anastazije, Udruga Etno fletno pripremit će "Plac pod cirkvom", a dobrovoljna vatrogasna društva, mjesni odbori, gradske četvrti i ove će se godine, jedni u subotu, a drugi u nedjelju, tijekom Festivala kotlovine okušati u pripremi te poznate samoborske mesne delicije. Na Trgu kralja Tomislava građanima i posjetiteljima u okviru Eno gastro kutka nudit će se poznati samoborski proizvodi zaštićeni i na europskoj razini – Rudarska greblica i Samoborska češnofka, a Samoborski bermet te vina samoborskih vinara i vinogradara moći će se degustirati u Brenti, prostoru Vinogradarsko-vinarske udruge.

Uživajte u bogatom i raznolikom programu proslave 782. rođendana Samobora!
Foto: Grad Samobor Uživajte u bogatom i raznolikom programu proslave 782. rođendana Samobora!

Za podizanje atmosfere, 18. listopada pobrinut će se popularni Grše koji će, s početkom u 21 sat nastupiti u Bunkeru, a dan kasnije pozornicom na Tomislavovu trgu zavladat će članovi grupe Prljavo kazalište. Nedjelja je pak rezervirana za Carminu Buranu Carla Orffa koju će izvesti zbor Ivan Goran Kovačić i Sudar Percussion Ensemble.

A nagradu dobiva...

U dvorani samoborskog kina 19. listopada održat će se i svečana sjednica Gradskog vijeća u sklopu koje će se dodijeliti i javna priznanja te Plakete gradonačelnice. Nagradu za životno djelo dobit će tako pokretačica brojnih obrazovnih programa u Pučkom otvorenom učilištu Samobor i njegova nekadašnja ravnateljica, Itana Bukovac, kao i samoborski ugostitelj i dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Samobor, Marijan Karlović. Nagradu grada Samobora primit će učiteljica Područne škole u Pavučnjaku Mirjana Suša, a zaslužio ju je i zapovjednik Samoborske narodne garde Damir Haberle, za uspješno vodstvo i promociju ove povijesne hrvatske postrojbe. Godišnja nagrada uručit će se i proslavljenom hrvatskom veslaču Martinu Sinkoviću, ali i predsjednik Tamburaškog društva Ferdo Livadić i pokretač Samoborskog tamburatorija, Željko Otmačić te gvardijan tamošnjeg franjevačkog samostana, fra Željko Janjić.

storyeditor/2024-10-04/Mladi_u_fokusu.jpg Mladi u fokusu – regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije M. Lukić: Želimo uključiti mlade u sve segmente života naše županije storyeditor/2024-10-04/a_navodnjavanje_foto_kristijan_toplak_23.jpg Sustavi navodnjavanja omogućuju veće prinose i sprečavaju štete od suša Koristi se 60 posto površine pod sustavima navodnjavanja storyeditor/2024-10-07/Svecano-otvorenje-podrucne-skole-Dubranec-12-1536x1023.jpg Do 2030. svako dijete u Hrvatskoj treba ima svoje mjesto u vrtiću, istaknuo je Plenković Ačkar: Škola u Dubrancu danas je simbol snage i zajedništva