Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Mladi u fokusu – regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije

M. Lukić: Želimo uključiti mlade u sve segmente života naše županije

storyeditor/2024-10-04/Mladi_u_fokusu.jpg
Foto: OBŽ KOORDINACIJSKI SASTANAK Radne skupine za izradu nacrta Programa za mlade Osječko-baranjske županije

Članovi Radne skupine za izradu nacrta Programa za mlade Osječko-baranjske županije održali su koordinacijski sastanak komu je nazočio i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Naime, Županija od 1. siječnja ove godine, u suradnji s udrugama DKolektiv – organizacija za društveni razvoj i PRONI Centrom za socijalno podučavanje, provodi projekt "Mladi u fokusu: regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije". Projekt su sufinancira Središnji državni ured za demografiju i mlade s 15.000 eura, a ukupna vrijednost projekta je 20.000 eura.

– Proveli smo istraživanje među mladima i zaključili da je potrebno obuhvatiti pet ekonomskih cjelina – obrazovanje, zdravlje, rad, aktivni u zajednici i demografiju, a ujedno imamo i dva horizontalna prioriteta, mladi u ruralnim sredinama i inkluzija, tako da je ukupno osmišljeno 16 ciljeva, 41 mjera i 111 aktivnosti – rekao je Bojan Tojagić, pomoćnik pročelnice UO za obrazovanje i mlade OBŽ-a.

– Vjerujemo da je ovaj program potreban zato što ne postoji nekakva organizirana strategija na razini županije. Dugo smo promišljali o tome, organizirali smo se tako da smo sazivali sve udruge koje rade s mladima, koje rade za mlade i koje vode mladi. Sve smo ih okupili za isti stol, čuli probleme koje imaju, od prostornih uvjeta do nezainteresiranosti samih mladih jer ne znaju što im se nudi – rekla je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a.

Tijekom listopada održat će se šest javnih promotivnih događaja u gradskim i ruralnim sredinama.

– Želimo uključiti mlade u sve segmente života naše županije, i to svih dobnih skupina. Naš dugoročni plan je uključiti ih i u procese odlučivanja u društvu, a Osječko-baranjska županija kroz različite upravne odjele provodi dosta projekata i potpora za mlade, od poticanja mladih poljoprivrednika i gospodarstvenika do projekta "Stvorimo dom u OBŽ-u". Naš je cilj imati sretne mlade ljude željne znanja, učenja i napredovanja jer je to jedini ispravan put kojim možemo graditi bolju budućnost istoka Hrvatske – poručio je Mato Lukić.

storyeditor/2024-10-07/Svecano-otvorenje-podrucne-skole-Dubranec-12-1536x1023.jpg Do 2030. svako dijete u Hrvatskoj treba ima svoje mjesto u vrtiću, istaknuo je Plenković Ačkar: Škola u Dubrancu danas je simbol snage i zajedništva storyeditor/2024-10-04/Volim_Vinkovce_1.jpg Dodjela nagrada iz akcije Volim Vinkovce Najbolji u svim kategorijama nagrađeni su statuama storyeditor/2024-10-06/Terzic_bus_prijevoz.jpg Manje zagađenja, više novca u novčanicima građana Besplatan javni gradski prijevoz postao trajna mjera