Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Manje zagađenja, više novca u novčanicima građana

Besplatan javni gradski prijevoz postao trajna mjera

storyeditor/2024-10-06/Terzic_bus_prijevoz.jpg
Foto: Slavonski Brod Od 1. travnja ove godine javni gradski prijevoz u Slavonskom Brodu organiziran je u osam linija

Grad Slavonski Brod nastavlja s mjerom ekološkog i održivog prijevoza, omogućujući građanima jednostavan i pristupačan način kretanja unutar grada. Ova mjera ne samo da pridonosi smanjenju emisije štetnih plinova, već i poboljšava kvalitetu života svih stanovnika.

Zbog interesa građana za besplatni javni gradski prijevoz te kao poticajna mjera ekološkog i održivog razvoja, Grad Slavonski Brod odlučio je trajno produljiti rok provedbe projekta besplatnog javnog gradskog prijevoza.

Podsjetimo, u gradskoj su se upravi prije pola godine odlučili na uvođenje pilot-projekta besplatnog prijevoza za sve građane, što podrazumijeva da više nitko ne mora plaćati prijevoz u javnim gradskim autobusima. Bio je to velik iskorak u poboljšanju uvjeta gradske mobilnosti, ali i doprinos smanjenju onečišćenja u gradu.

– Cilj je da građani što manje koriste svoje automobile. Na taj način smanjuje se zagađenje, a isto tako manji su izdaci za kućni budžet. Neće više morati kupovati toliko benzina niti plaćati parkirališna mjesta u gradu koja je ponekad teško naći – rekao je tada gradonačelnik Mirko Duspara. Od 1. travnja ove godine javni gradski prijevoz organiziran je u osam linija.

Osma, tzv. kružna ili nulta linija nadopunjuje najfrekventnije lokacije u užem centru grada – od Korza, tržnice, bolnice i Doma zdravlja do trgovačkih centara i graničnog prijelaza. Tom se linijom povećava učestalost polazaka za građane te se povezuje s ostalim gradskim linijama na terminalu na Trgu hrvatskog proljeća. 

storyeditor/2024-10-04/MZC.jpg Novi kulturni projekt Snimat će se film o sv. Jeronimu, rođenom u Štrigovi (Stridonu) Turistička zajednica Koprivnice uputila je poziv za izradu arhitektonskog idejnog projekta uređenja stare oružane na koprivničkim bedemima Traže se projekti Stari bedemi i oružana na ulazu u utvrdu idu u obnovu storyeditor/2024-10-04/smz_a_slager_nikola_cutuk_pixsellPXL_021024_121619992.jpg Ukupna vrijednost investicije je 22,5 milijuna eura Kamen temeljac za osam novih višestambenih zgrada u Petrinji