Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ukupna vrijednost investicije je 22,5 milijuna eura

Kamen temeljac za osam novih višestambenih zgrada u Petrinji

storyeditor/2024-10-04/smz_a_slager_nikola_cutuk_pixsellPXL_021024_121619992.jpg
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL U STANOVIMA će biti smješteni sugrađani čije su nekretnine oštećene u potresu, a još nisu obnovljene
U posljednjih sedamdesetak godina nije bilo intenzivnije gradnje višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije

U Sisačkoj ulici u Petrinji položen je kamen temeljac za izgradnju osam višestambenih zgrada s ukupno 152 stana. Povelju za kamen temeljac potpisali su ravnatelj APN-a Dragan Hristov i potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, koji su kamen temeljac položili zajedno s gradonačelnicom Magdalenom Komes, županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom, državnim tajnikom Domagojem Orlićem i zamjenikom župana Mihaelom Jurićem.

Demografska obnova

– Lijepo je vidjeti strojeve i beton, sve te nove kuće i nove zgrade koje obnavljamo. Ali najljepše je vidjeti da ljudi tu žive, da ovdje ima zahtjeva za nove stambene prostore, to je ono što je ustvari i cilj. Uvjeren sam da u ovako kratkom razdoblju, kao što je to u protekle dvije godine, nije bilo intenzivnije gradnje višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije u zadnjih sedamdesetak godina – poručio je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

Izgradnja ovih osam tipskih višestambenih zgrada provodi se na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programa stambenog zbrinjavanja Vlade Republike Hrvatske. Planirani rok završetka izgradnje je 420 kalendarskih dana dok ukupna vrijednost investicije gradnje iznosi 22,5 milijuna eura te se u potpunosti financira sredstvima državnog proračuna. Pravo na privremeni smještaj u novoizgrađene stanove imat će oni sugrađani kojima su nekretnine oštećene u potresu, a iste još nisu obnovljene, dok će se kasnije ti stanovi koristiti za smještaj obitelji u potrebi kao i za smještaj deficitarnih kadrova.

Trenutačno je u izgradnji 31 višestambena zgrada na temelju Zakona o obnovi, a na području županije u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija završena je izgradnja 12, a u tijeku je izgradnja još 8 zgrada.

– Danas smo udarili snažan temelj demografske obnove grada Petrinje. Dugoročno je to jako važno za Petrinju. U Petrinji imamo vojarnu u kojoj 90% vojnika nema prebivalište na području grada Petrinje. Ako se barem 50 vojnika, sa svojim obiteljima, odluči na život u Petrinji, mi smo demografski osnažili Petrinju i to je cilj kojem težimo – rekao je župan Celjak.

Za mlade obitelji

Gradonačelnica Komes istaknula je kako su, zahvaljujući suradnji svih razina vlasti, uspjeli zadržati stanovništvo u Petrinji, ali i potaknuti na povratak one koji su nakon potresa otišli.

– Uopće ne sumnjam kako će i ove zgrade biti popunjene mladim obiteljima, koje će u Petrinji pronaći kvalitetno mjesto za život – rekla je Komes.

Virovitičko-podravskoj županiji odobrena su sredstva za izradu Socijalnog plana VPŽ-a u okviru projekta koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus Iz EU fonda Županiji odobrena sredstva za izrada Socijalnog plana storyeditor/2024-10-07/ZapresicB__4_.jpg Od 11. do 13. listopada održava se Ban Fun Fest i 24. Gospodarski sajam Vikend prepun igre, plesa, glazbe i nezaboravnih doživljaja za sve uzraste u Zaprešiću storyeditor/2024-10-04/20241001_115839.jpg Plan je realizirati 26 novih obrazovnih objekata Svečano otvorena nova Područna škola Dubranec u Velikoj Gorici