Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Plan je realizirati 26 novih obrazovnih objekata

Svečano otvorena nova Područna škola Dubranec u Velikoj Gorici

storyeditor/2024-10-04/20241001_115839.jpg
Foto: Zagrebačka županija U RAZVOJ Dubranca i okolnih naselja u protekle tri godine uloženo je sedam milijuna eura
Školu je svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a prisustvovali su brojni uzvanici, uključujući ministra Branka Bačića, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara

U Velikoj Gorici, u naselju Dubranec, svečano je otvorena novoizgrađena Područna škola, čime je lokalna zajednica dobila moderan obrazovni objekt, ali i prvi dječji vrtić u povijesti ovog kraja. Škola je izgrađena zahvaljujući sredstvima osiguranim putem Javnog poziva Zagrebačke županije za obnovu zgrada javne namjene oštećenih u potresu, u iznosu od 3,08 milijuna eura. Stara škola, koja je pretrpjela ozbiljna oštećenja u potresu 2020. godine, morala je biti srušena, no nova zgrada predstavlja simbol obnove, zajedništva i nade.

I škola i vrtić

Školu je svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz prisutnost brojnih visokih uzvanika, uključujući ministra prostornoga uređenja Branka Bačića, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara. U svom govoru premijer Plenković je istaknuo kako je Dubranec dobar primjer uspješne poslijepotresne obnove.

– Ovaj projekt je više od izgradnje škole, dobili smo i novi vrtić, što je od iznimne važnosti za mještane Dubranca. Hvala svima koji su radili na ovom projektu, od izvođača radova do školskog osoblja koje je bilo ključno u procesu obnove – rekao je premijer.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom u području obrazovanja, istaknuvši da Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u školsku infrastrukturu.

– Do sada smo izgradili i dogradili pedesetak školskih objekata, a zahvaljujući Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), nastavljamo s investicijama. Naš plan je realizirati 26 novih obrazovnih objekata u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura – kazao je Kožić. Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar naglasio je da je ova škola simbol obnove nakon potresa, kao i zajedništva i nade.

– Nije bilo lako, ali sanjali smo o ovakvom trenutku. Danas imamo ne samo novu školu već i prvi vrtić za naše najmlađe – kazao je Ačkar, dodavši da je u protekle tri godine uloženo sedam milijuna eura u razvoj Dubranca i okolnih naselja.

Nova Područna škola Dubranec pripada Osnovnoj školi Eugen Kvaternik, a nastava se u njoj odvija za učenike od prvog do četvrtog razreda u jednoj smjeni. Školu trenutačno pohađa 43 učenika, od toga je deset prvašića. U istoj zgradi djeluje i vrtić u kojem je trenutačno upisano 19 djece u dobi od tri do sedam godina, što je veliki korak naprijed za lokalnu zajednicu koja do sada nije imala odgovarajuće predškolske ustanove.

Obnova ključ razvoja

Zagrebačka županija je putem Javnog poziva za financiranje saniranja šteta na zgradama oštećenim u potresu osigurala ukupno pet milijuna eura za projekte obnove na području Velike Gorice. Ova sredstva su omogućila izgradnju nove škole i vrtića u Dubrancu, ali i drugih ključnih objekata infrastrukture. Nova Područna škola Dubranec stoga nije samo prostor za obrazovanje, već i mjesto okupljanja zajednice te simbol zajedničkog truda u obnovi nakon katastrofe. Ovaj objekt donosi svjetliju budućnost generacijama koje dolaze omogućujući im kvalitetne uvjete za obrazovanje i rast.

storyeditor/2024-10-05/PXL_211223_107774106.jpg Osigurali božićnice za socijalno najugroženije skupine Podigli cenzus za isplatu, zahtjevi do 28. listopada storyeditor/2024-10-04/doku_2.jpg Ove godine zemlja partner festivala je Norveška 19. DOKUart otvorio "Songs of Earth", norveški kandidat za Oscara storyeditor/2024-10-04/foto_2__1___1_.JPG Dva multifunkcionalna igrališta, igralište za 3x3 košarku, staze za rolanje i trčanje... Nekadašnje odlagalište otpada postaje zelena oaza prepuna sadržaja