Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Ove godine zemlja partner festivala je Norveška

19. DOKUart otvorio "Songs of Earth", norveški kandidat za Oscara

storyeditor/2024-10-04/doku_2.jpg
1/3
Foto: Grad Bjelovar Ove godine zemlja partner festivala je Norveška, što je dodatno obogatilo program, a posebna čast pripala je norveškom veleposlaniku Arneu Sanesu Bjornstadu koji je bio poseban gost na otvorenju festivala
Selektorica festivala Rada Šešić odabrala je niz filmova koji će zasigurno oduševiti publiku, a ovogodišnji program uključuje čak nekoliko hrvatskih premijera. Poslastica za gledatelje je projekcija filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića

Bjelovar je ovog vikenda postao središte dokumentarnog filma zahvaljujući početku 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart, koji je započeo u subotu, 5. listopada, projekcijom norveškog filma "Songs of Earth". Projekcija, koja je održana u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, privukla je mnoge filmoljupce te započela niz od ukupno jedanaest iznimnih dokumentarnih ostvarenja koja će publika imati priliku pogledati do kraja festivala u petak, 11. listopada.

Film "Songs of Earth", redateljice Margreth Olin, norveški je kandidat za prestižnu nagradu Oscar, a prikazivanjem ovog vizualno raskošnog djela festival je odmah postavio visoke standarde za ostatak programa. Olin se u svom filmu vraća u svoje rodno mjesto, čarobnu norvešku dolinu Oldedalen, kako bi odala počast prirodnim ljepotama i svojim roditeljima. Film je već izazvao oduševljenje diljem svijeta.

Učenici sudjeluju u radu žirija

Kao i svake godine, selektorica festivala Rada Šešić odabrala je niz filmova koji će zasigurno oduševiti publiku, a ovogodišnji program uključuje čak nekoliko hrvatskih premijera. Posebna poslastica za domaće gledatelje svakako je projekcija filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića, koji je postao prvi hrvatski film nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. To je jedno od ključnih ostvarenja koje ističe snagu hrvatske dokumentaristike na svjetskoj sceni.

Ove godine zemlja partner festivala je Norveška, što je dodatno obogatilo program, a posebna čast pripala je norveškom veleposlaniku Arneu Sanesu Bjornstadu koji je bio poseban gost na otvorenju festivala. Norveška nije prisutna samo u filmskom programu već i u gastronomskom dijelu – u nedjelju su posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim norveškim zalogajima, a organizatori su najavili i dodatna iznenađenja vezana uz ovu nordijsku zemlju.

Uz norveške filmove, na festivalu će biti prikazana i djela iz Nizozemske, Mađarske, Butana i Njemačke, a svi prikazani filmovi natječu se za dvije prestižne nagrade – nagradu publike, koju svake godine s nestrpljenjem iščekuju autori te nagradu Žirija mladih. Posebno zanimljiv aspekt festivala je sudjelovanje učenika bjelovarske Gimnazije u radu žirija, što je rezultat dugogodišnje uspješne suradnje DOKUarta s ovom obrazovnom institucijom.

Nakon što festival završi u Bjelovaru, DOKUart nastavlja svoju misiju širenja filmske kulture i izvan grada
Foto: Grad Bjelovar Nakon što festival završi u Bjelovaru, DOKUart nastavlja svoju misiju širenja filmske kulture i izvan grada

DOKUart ove godine nudi i bogat edukativni program za učenike, čime se dodatno ističe njegova važna uloga u promociji filmske i medijske pismenosti među mladima. Pod nazivom DOKUart edu, ovaj segment festivala obuhvaća radionice i posebne projekcije namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Radionicu dokumentarnog filma ponovno vodi Đuro Gavran, renomirani hrvatski dokumentarist koji svojim znanjem i iskustvom motivira mlade filmske entuzijaste da se upuste u svijet dokumentarnog stvaralaštva.

Uz radionicu, učenici će imati priliku pogledati i komentirati desetak odabranih dokumentarnih filmova u sklopu blok-satova medijske kulture, što je izvrsna prilika za razvoj kritičkog mišljenja i promišljanja o aktualnim društvenim temama. Ove godine posebna gošća je filmska kritičarka Višnja Pentić, koja će održati predavanje pod nazivom "Filmski autor kao filmski lik". Ova tema otvara zanimljivu raspravu o ulozi redatelja u vlastitom djelu, što će zasigurno biti inspirativno i korisno za mlade filmoljupce.

Edukacija i radionice

DOKUart, kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Bjelovaru, već tradicionalno privlači široku publiku, a podrška lokalnih vlasti i kulturnih institucija i dalje ostaje neizostavna. Pokrovitelji festivala su Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar, čime se osigurava kontinuitet ovog festivala koji svake godine donosi najbolje od svjetske i domaće dokumentaristike u Bjelovar.

Međunarodna suradnja također igra ključnu ulogu u uspjehu festivala, pa su ovogodišnji partneri, uz veleposlanstva Norveške i Nizozemske, također Goethe Institut i Mađarski kulturni centar. Ova međunarodna podrška omogućuje razmjenu kultura i promiče filmsku umjetnost kao univerzalni jezik koji povezuje ljude diljem svijeta.

Nakon što festival završi u Bjelovaru, DOKUart nastavlja svoju misiju širenja filmske kulture i izvan granica grada. Tako će vikend nakon službenog zatvaranja festivala biti održan DOKUart u gostima, i to u Rovišću i Velikom Trojstvu, gdje će publika imati priliku pogledati neke od filmova prikazanih na festivalu. Ovaj dio programa već je postao tradicija te omogućuje širem krugu gledatelja da uživaju u vrhunskim dokumentarcima.

Vodovod Kprivnice OPSKRBA VODOM Koprivničke vode imaju novi sustav nadzora vodoopskrbe i odvodnje storyeditor/2024-09-30/BBK_Sismis.jpeg Samobor Samoborski 'Sajam mogućnosti' okupio 780 osnovnoškolaca Spomen-obilježja u školama Sjećanje na 104 poginula i nestala učenika