Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
OPSKRBA VODOM

Koprivničke vode imaju novi sustav nadzora vodoopskrbe i odvodnje

Vodovod Kprivnice
Foto: Koprivnica
Gubici vode u koprivničkom sustavu su 12 posto, a prosječni gubici vodovoda u Hrvatskoj iznose čak 50 posto

Koprivničke vode obavljaju dogradnju i rekonstrukciju te zamjenu opreme nadzorno-upravljačkog sustava na vodoopskrbnoj mreži i sustavu odvodnje.

Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu velike investicije Aglomeracija Koprivnica sufinancirane EU novcem, a vrijednost opreme i radova iznosi blizu 1,3 milijuna eura. Ulaganje će omogućiti potpuni nadzor i kontrolu nad sustavom javne vodoopskrbne mreže, vodnim građevinama, nadzorom nad gubicima, smanjenje troškova električne energije, brzu intervenciju u slučaju havarija i kvarova te kontrolu mogućih poremećaja u radu.

– Novi nadzorno-upravljački sustav dodatno će doprinijeti uspješnom upravljanju mrežom s malim gubicima koje bilježimo dugi niz godina, a koji se u sustavu Koprivničkih voda kreću oko tek 12 posto u odnosu na prosječne gubitke na razini vodovoda u Hrvatskoj koji iznose oko 50 posto – ističu u Koprivničkim vodama.

Sustav se nalazi u sjedištu tvrtke, a rad vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje te daljinsko upravljanje obavljaju dispečeri educirani za rad s aplikacijom. Proširenjem sustava odvodnje na općine Đelekovec, Peteranec, Hlebine, Rasinja i Drnje u sustav upravljanja bit će dodano 27 novih crpnih stanica, uz postojećih 36. Osim novoizgrađenih crpnih stanica, nadzornim sustavom upravljat će se i s pet retencijskih bazena na području Koprivnice.

– Nova mjerna mjesta na sustavu vodoopskrbe omogućit će daljinski nadzor i upravljanje sustavom vodoopskrbe u realnom vremenu protoka i tlaka na 14 lokacija uslužnog područja. Projekt je donio opremanje novog nadzorno-upravljačkog centra, podjelu javnog uslužnog područja na 14 zona radi efikasnijeg nadzora, gradnju i opremanje novih perifernih stanica za mjerenje i nadzor te zamjenu dotrajale opreme na postojećim objektima. Osim svega navedenoga, novi nadzorno-upravljački sustav digitalnom radiovezom i optikom omogućava potpuno neovisan komunikacijski sustav u prijenosu podataka – zaključuju u Koprivničkim vodama. 

storyeditor/2024-09-27/motivi_1.JPG Od petka do nedjelje tradicionalni Podravski motivi u središtu grada Najveći sajam naive, folklora, starih zanata i kulinarstva u Hrvatskoj sortirnica otpada KOPRIVNICA Koprivnica gradi sortirnicu otpada vrijednu dva milijuna eura storyeditor/2024-09-20/kino_B.jpg Edukacija se održala u pet gradova, a uz Koprivnicu na popisu su i Labin, Daruvar, Split i Korčula Radionica filmske pismenosti u koprivničkom kinu Velebit