Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Koprivnica gradi sortirnicu otpada vrijednu dva milijuna eura

sortirnica otpada
Foto: Koprivnica Projekti novo
Koprivnica danas odvaja više od 60 posto otpada, što znači da samo 40 posto završi na odlagalištu. Po tome su Prelog i Koprivnica najbolji u Hrvatskoj

Ovih je dana gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić dopunio je i izmijenio neke stavke plana nabave za ovu godinu. Iz tih dopuna projekata i investicija koje gradske vlasti namjeravaju pokrenuti već ove godine jasno se nazire važan "zeleni" projekt o kojem se u posljednje vrijeme dosta govori. Ovaj put je, kako se navodi u "osvježenom" planu nabave Grada Koprivnice, cijela priča krenula u realizaciju.

U planu nabave prvi put se s konkretnim iznosom spominje projekt izgradnje sortirnice otpada u prigradskom naselju Herešinu. Doduše, ne točno pod tim imenom, ali sve je ionako jasno. Nova stavka nabave zove se "Savjetovanje u postupku provedbe projekta Postrojenje za odvojeno sakupljanje otpada Herešin", za što će se iz proračuna izdvojiti 24.240 eura.

Dulje se planira

Komunalac već mjesecima aktivno radi na tom projektu. Već dulje imaju u planu izgradnju sortirnice za odvajanje otpada iz kojeg će se izdvojiti i onaj kvalitetniji i korisniji koji se može dalje oporabiti, ali i unovčiti. To će značiti još manje odvoza otpada na regionalno odlagalište Piškornicu i još više recikliranja. Prema prvim procjenama, nova sortirnica u Herešinu trebala bi stajati oko dva milijuna eura. U Komunalcu i gradskoj upravi očekuju da će se veći dio tog iznosa pokriti iz fondova EU.

Koprivnica danas odvaja više od 60 posto otpada, a 40 posto završi na zajedničkom odlagalištu. Po tome su Prelog i Koprivnica najbolji u Hrvatskoj, a s novom sortirnicom podravska metropola ima ambiciju zasjesti na prvo mjesto. Koprivnica je time odavno zadovoljila rokove i zahtjeve EU kad je riječ o odvojenom prikupljanju. Komunalac danas upravlja s dva reciklažna dvorišta. Jedno je u Herešinu i tamo svi građani mogu besplatno odlagati većinu odvojenog otpada koji imaju u kućanstvu. Otvoreno je 2020. i plaćeno je oko 700.000 eura, a iz EU fonda pokriveno je 85 posto tog iznosa. Drugo reciklažno dvorište je u poslovnoj zoni Dravska. Tijekom 2021. u Herešinu je otvorena i suvremena kompostana koja u cijelosti zadovoljava potrebe zbrinjavanja biorazgradivog otpada iz Koprivnice i osam općina u suvlasništvu Komunalca. Godišnji kapacitet je čak 9000 tona. Investicija je vrijedna blizu dva milijuna eura, a EU novcem pokriveno je 50 posto iznosa. Komunalac uspješno provodi i sustav odvojenog prikupljanja korisnog otpada: papira, stakla, metala i plastike na zelenim otocima kojih je u gradu oko 60 s ukupno 230 spremnika za različite sorte otpada.

Izmjene i dopune

No plan nabave za ovu godinu nije izmijenjen samo zbog investicije u novu sortirnicu. Važna novost je i da se ide u izradu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Koprivnice i Generalnog urbanističkog plana Koprivnice te izradu urbanističkih planova uređenja. To je nova stavka za koju je predviđen iznos od 176.000 eura. Provedba nabave počinje do kraja godine, a izrada će trajati 12 mjeseci, navode u Gradu.

Novost u planu nabave je i ponovljeni postupak za nabavu opreme za uzgoj rasadnog materijala, dio natječaja raspisuje se ponovno, i to za ukupan iznos od oko 13.700 eura. Među novim stavkama u planu nabave je i usluga vještačenja, odnosno provjere mehaničkog stanja zgrade u Koprivnici, za što je osigurano oko 10.000 eura. Za rekonstrukciju krovišta Društvenog doma u Bakovčicama planira se potrošiti 65.000 eura, a za nabavu informatičke oprema u sklopu ITU mehanizma 8000 eura.

Bibliobus u KKŽ Novi bibliobus Za novu 'knjižnicu na kotačima' Županija izdvojila oko 114.000 eura storyeditor/2024-09-13/prvasici_B.jpg NAPOKON RAST Ažurirani podaci – ove jeseni Koprivnica ima razred prvašića više nego lani Odabirom izvoditelja radova ovih su dana uspješno dovršena dva javna nadmetanja: za izgradnju prometnog kružnog toka kod HAK-a te gradnju nove spojne ceste izjmeđu Peteranske i prigradskog naselja Herešina Koprivnica Počinje gradnja novog rotora i spojne ceste prema Herešinu