Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Novi kulturni projekt

Snimat će se film o sv. Jeronimu, rođenom u Štrigovi (Stridonu)

storyeditor/2024-10-04/MZC.jpg
Foto: Međimurska županija FILM će imati dulju verziju od 35 minuta i kraću od 15 minuta, s prijevodom na engleski jezik

Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu u suradnji s Međimurskom županijom pokreće snimanje dokumentarno-igranog filma o jednom od najštovanijih svetaca, svetom Jeronimu. Ističu kako se izravna veza svetoga Jeronima i Štrigove, kao njegova rodnog mjesta, spominje u buli pape Nikole V., kao i u kapitalnom dijelu pavlina Josipa Bedekovića, a tragovi o povijesnim dokazima nalaze se i u staroj kartografiji.

Predsjednik Ogranka Čakovec povjesničar Zoran Turk rekao je da će film imati dulju verziju od 35 minuta i kraću od 15 minuta, s prijevodom na engleski jezik. Snimat će se tijekom 2025. godine. Autorica scenarija je Kristina Štebih iz Čakovca, a redatelj Matko Buvač.

– Stari dokumenti i u vremenu koje je pred nama bit će izazov za stručnjake, a u velikom broju njih kao mjesto na kojem se rodio sveti Jeronim naglašen je Stridon, naša Štrigova. Zato moramo čuvati to nasljeđe, istraživati ga i isticati ga kao svoje – rekao je župan Matija Posavec i dodao kako je u planu i Interpretacijski centar sv. Jeronima u Štrigovi.

storyeditor/2024-10-04/smz_a_slager_nikola_cutuk_pixsellPXL_021024_121619992.jpg Ukupna vrijednost investicije je 22,5 milijuna eura Kamen temeljac za osam novih višestambenih zgrada u Petrinji storyeditor/2024-10-04/PXL_011024_121564062.jpg Županija bilježi rast broja zaposlenih i pozitivne trendove u gospodarstvu Poduzetnicima i obrtnicima 173 potpore vrijedne 455 tisuća eura Virovitičko-podravskoj županiji odobrena su sredstva za izradu Socijalnog plana VPŽ-a u okviru projekta koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus Iz EU fonda Županiji odobrena sredstva za izrada Socijalnog plana