Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija bilježi rast broja zaposlenih i pozitivne trendove u gospodarstvu

Poduzetnicima i obrtnicima 173 potpore vrijedne 455 tisuća eura

storyeditor/2024-10-04/PXL_011024_121564062.jpg
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL Potpore su odobrene za kupnju alata, strojeva i opreme, kupnju dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju kapaciteti te nužne informatičke opreme i licenciranih računalnih programa
U županijskoj vijećnici potpisani su ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja gospodarskih subjekata

Ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika Brodsko-posavske županije potpisani su u velikoj vijećnici Županijske uprave.

Sredstva za provedbu ovog javnog poziva u ukupnom iznosu od 455.029 eura osigurana su u županijskom proračunu.

'Neka se i nama nešto vrati'

Prihvatljivi podnositelji prijava bili su subjekti malog gospodarstva (mikro, mali i srednji), odnosno fizičke i pravne osobe (isključivo obrti i trgovačka društva) koji samostalno i trajno obavljaju dopuštene djelatnosti radi ostvarivanja dobiti.

Potpore su odobrene za kupnju alata, strojeva i opreme za obavljanje osnovne djelatnosti, kupnju dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju kapaciteti, kupnju mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata te nužne informatičke opreme i licenciranih računalnih programa, troškove opremanja poslovnog prostora i slično.

– Mi poduzetnici naučili smo raditi i zarađivati, a položaj nam je takav da uvijek mi trebamo davati novac – osigurati plaće radnicima, dati zajednici... S 38 godina iskustva mogu reći da su rijetke situacije da nam netko nešto daje, zato ova potpora veseli kao čin da se i nama nešto vrati. Cijenimo je i kao priznanje za naš rad – rekao je Mato Sigurnjak, direktor i vlasnik tvrtke Sigmat. On je jedan od 173 poduzetnika koji su s Brodsko-posavskom županijom potpisali ugovore o sufinanciranju.

Potpore su odobrene za kupnju alata, strojeva i opreme, kupnju dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju kapaciteti te nužne informatičke opreme i licenciranih računalnih programa
Foto: Ivica Galović/PIXSELL Potpore su odobrene za kupnju alata, strojeva i opreme, kupnju dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju kapaciteti te nužne informatičke opreme i licenciranih računalnih programa

Intenzitet potpore mogao je dosegnuti do maksimalno 50 posto prihvatljivih troškova, s tim da najviši iznos pojedinačne potpore može iznositi 7000 eura za korisnike u prerađivačkoj industriji, a 3500 eura za korisnike u uslužnim i ostalim djelatnostima. Župan Danijel Marušić nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorima.

– Vjerujem da će potpore potaknuti poduzetnike da razviju i unaprijede poslovanje i da će prebroditi ova izazovna vremena u kojima se nalazimo. Ova potpora pojedinačno nije velika i sigurno nijednog poduzetnika neće spasiti od velikih problema, ali je poticajna – rekao je Marušić.

Sve više zaposlenih

Bez obzira na okruženje koje nije tako sjajno, Brodsko-posavska županija bilježi rast broja zaposlenih i pozitivne gospodarske trendove, što nije zanemarivo. Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić naglasio je upravo dobar trend rasta gospodarstva.

– U financijskim izvješćima vidimo da su rezultati koje ostvaruju poduzetnici iz godine u godinu sve bolji i nadam se da ćete tako nastaviti. Povećan je broj poduzetnika i zaposlenih, izvoz je velik, a ulaganja u dugotrajnu imovinu također su značajna – poručio je Ćosić.

storyeditor/2024-10-07/ZapresicB__4_.jpg Od 11. do 13. listopada održava se Ban Fun Fest i 24. Gospodarski sajam Vikend prepun igre, plesa, glazbe i nezaboravnih doživljaja za sve uzraste u Zaprešiću storyeditor/2024-10-04/20241001_115839.jpg Plan je realizirati 26 novih obrazovnih objekata Svečano otvorena nova Područna škola Dubranec u Velikoj Gorici storyeditor/2024-10-07/153brg12.jpg Osnovana kao 10. brigada Teritorijalne obrane Obilježena 33. obljetnica osnutka 153. brigade HV-a