Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sustavi navodnjavanja omogućuju veće prinose i sprečavaju štete od suša

Koristi se 60 posto površine pod sustavima navodnjavanja

storyeditor/2024-10-04/a_navodnjavanje_foto_kristijan_toplak_23.jpg
Foto: Kristijan Toplak NA SUSTAVIMA navodnjavanja sve je više korisnika, ističe Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije
Virovitičko-podravskoj županiji cilj je 10.000 hektara navodnjavanih površina. Za sustav navodnjavanja Lukač, koji će pokrivati 450 hektara, ishođena je građevinska dozvola

Svakome tko se u budućnosti bude želio ozbiljno baviti poljoprivredom navodnjavanje će nuditi sigurnost, ali i opstanak u vrijeme klimatskih promjena. Virovitičko-podravska županija među prvima je prepoznala prednosti navodnjavanja. Danas na ovom području postoje četiri otvorena sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška I. i II. faza, Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac, s ukupno oko 2760 hektara natapanih površina, a broj korisnika znatno je porastao. Naime, koristi se 60 posto površine pod sustavima navodnjavanja.

Zalog za budućnost

– Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Zato stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima imamo sve više korisnika, omogućuju veće prinose, ali i sprečavaju katastrofalna štete od suša na ovom području, kada uslijedi godina s manje padalina. Jednako tako, poljoprivrednicima omogućuju kvalitetan kontinuitet stabilnih prinosa u godinama kada ima dosta padalina. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za sadašnje tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima – naglasio je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Virovitičko-podravska županija tu ne staje, dodao je, jer cilj joj je imati gotovo 10.000 hektara navodnjavanih površina. Pa je tako za sustav navodnjavanja Lukač, koji će pokrivati 450 hektara, ishođena građevinska dozvola. Istodobno, za sustav navodnjavanja Đolta II. faza, za 240 hektara površine, planirano je ishođenje građevinske dozvole do kraja ove godine. Tu su još tri sustava navodnjavanja koji se planiraju sagraditi u idućih desetak godina, konkretno Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Oni će se rasprostirati na gotovo 7000 hektara.

Milijunske štete

– Kada se sve zbroji, na području Virovitičko-podravske županije bit će oko 10.000 hektara natapanih površina i zasigurno će tada Virovitičko-podravska županija biti hrvatski lider po navodnjavanim površinama – zaključuje župan Andrović.

Koliko katastrofalne štete od suše mogu biti, najbolje pokazuje ova godina. Župan Igor Andrović u dva je navrata, 20. i 28. rujna, na prijedlog općina i gradova proglasio prirodnu nepogodu zbog suše. Upravo se završava prikupljanje podataka o procjeni štete. Primjera radi, samo na području općina Crnac, Čađavica, Mikleuš, Voćin, Špišić Bukovica i Zdenci te grada Virovitice šteta se procjenjuje na ukupno 15,735.000 eura.

storyeditor/2024-10-04/Volim_Vinkovce_1.jpg Dodjela nagrada iz akcije Volim Vinkovce Najbolji u svim kategorijama nagrađeni su statuama storyeditor/2024-10-06/Terzic_bus_prijevoz.jpg Manje zagađenja, više novca u novčanicima građana Besplatan javni gradski prijevoz postao trajna mjera storyeditor/2024-10-07/osijek1.jpeg "Tu je i dobra infrastruktura, ali i edukacija od malih nogu" Osijek ponovno najuspješniji veliki grad u odvojenom prikupljanju otpada