Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Obilježeno 30 godina Obrtničke komore Zagreb

Obrtništvo je oduvijek ključno za razvoj gospodarstva

storyeditor/2024-10-04/autor_Obrtnicka_komora_Zagreb.JPG
Foto: OBRTNIčKA KOMORA ZAGREB PRIZNANJA su dodijeljena zaslužnim obrtnicima i institucijama, uključujući i Zagrebačku županiju, kao i strukovnim školama koje igraju ključnu ulogu u obrazovanju novih generacija obrtnika

Obrtnička komora Zagreb svečano je obilježila 30 godina uspješnog rada, naglasivši važnost obrtništva za gospodarski razvoj grada i Zagrebačke županije. Na svečanosti su dodijeljena priznanja zaslužnim obrtnicima i institucijama, uključujući nagrade Zagrebačkoj županiji i Županijskoj skupštini, čije je ime predstavljao Mato Čičak, predsjednik Skupštine.

Povijest obrtničkog udruživanja u Zagrebu seže stoljećima unazad, a cehovske privilegije dodijeljene obrtnicima Gradeca u 15. stoljeću svjedoče o dugoj tradiciji obrta u ovom području. Moderno organiziranje obrtnika započelo je 1994., kada je Savez samostalnih privrednika zagrebačke regije preimenovan u Obrtničku komoru Zagreb. Danas Komora pokriva Grad Zagreb i Zagrebačku županiju te sa svojih 14 udruženja predstavlja najveću područno obrtničku komoru u Hrvatskoj.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar naglasio je važnost obrtništva za gospodarstvo regije, istaknuvši da Komora okuplja više od jedne četvrtine svih obrtnika u zemlji.

– U ovih 30 godina stasalo je više od 5000 majstora i majstorica, a obrtništvo je i dalje ključan dio gospodarstva – izjavio je Trojnar. Obrtnička komora kontinuirano radi na promicanju interesa obrtnika, osiguravajući im stručnu podršku i razvoj.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja strukovnim školama koje igraju ključnu ulogu u obrazovanju novih generacija obrtnika, poput Srednje škole Dugo Selo, Strukovne škole Samobor i drugih. Također, premijerno je prikazan film o povijesti obrtništva u Zagrebu i okolici, koji prikazuje izazove i uspjehe obrtnika tijekom tri desetljeća postojanja Komore.

Uzvanici su nakon svečanosti posjetili izložbu "Čuvari tradicije: Obrtnički alati i običaji" u Galeriji Kristofor Stanković, posvećenu starim obrtničkim zanatima i alatima, čime je odana počast bogatoj obrtničkoj tradiciji. 

storyeditor/2024-10-04/dan_branitelja_B.jpg Obilježen Dan koprivničkih branitelja Sjećanje na dan kad je prije 33. godine preuzeta vojarna storyeditor/2024-10-04/Mladi_u_fokusu.jpg Mladi u fokusu – regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije M. Lukić: Želimo uključiti mlade u sve segmente života naše županije storyeditor/2024-10-04/a_navodnjavanje_foto_kristijan_toplak_23.jpg Sustavi navodnjavanja omogućuju veće prinose i sprečavaju štete od suša Koristi se 60 posto površine pod sustavima navodnjavanja