Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Obilježen Dan koprivničkih branitelja

Sjećanje na dan kad je prije 33. godine preuzeta vojarna

storyeditor/2024-10-04/dan_branitelja_B.jpg
Foto: Grad Koprivnica Delegacija Grada ispred spomenika braniteljima na Florijanskom trgu

U Koprivnici je prošlog tjedna svečano obilježena 33. obljetnica preuzimanja vojarne te Dan koprivničkih branitelja.

U prostorijama bivše vojarne "Ban Krsto Frankopan" kod spomenika "Križ života" vijence i svijeće položile su delegacije obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikola Gregur naglasio kako je to bilo vrijeme neizvjesnosti i iščekivanja kako će se sve to riješiti.

– Uspjeli smo u tim pregovorima upornošću i pritiskom, jednostavno smo ih suočavali s njihovom situacijom te ih uvjeravali da je najpametniji i najbolji izlaz da odu na miran, lijep i dostojanstven način. U tome smo i uspjeli zahvaljujući spletu okolnosti jer dan prije toga pala je bjelovarska vojarna, 10-ak dana prije varaždinska i oni su tu praktički ostali sami pa smo im omogućili miran odlazak – kazao je Gregur.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo kako je taj dan prigoda da se iskaže velika zahvalnost svim hrvatskim braniteljima.

– Vidimo što se sve događa širom svijeta i kad danas to gledamo na slikama i novinskim isječcima, još nam je jasnije koliko moramo biti zahvalni svim tim ljudima koji su dali sve od sebe da bi Hrvatska bila slobodna i neovisna – rekao je Jakšić.

Čestitke u povodu ove važne obljetnice i Dana koprivničkih branitelja uputio je i župan Darko Koren.

– Mnogo je branitelja s našeg prostora stradalo, kada uzmemo u obzir da na svome prostoru nismo svjedočili neposrednim ratnim operacijama i razaranjima, riječ je o izuzetno velikom broju. Stoga moramo zahvaliti njima i njihovim obiteljima koje su isto tako žrtve – kazao je Koren.

Kraj Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu također su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

storyeditor/2024-10-04/a_navodnjavanje_foto_kristijan_toplak_23.jpg Sustavi navodnjavanja omogućuju veće prinose i sprečavaju štete od suša Koristi se 60 posto površine pod sustavima navodnjavanja storyeditor/2024-10-07/Svecano-otvorenje-podrucne-skole-Dubranec-12-1536x1023.jpg Do 2030. svako dijete u Hrvatskoj treba ima svoje mjesto u vrtiću, istaknuo je Plenković Ačkar: Škola u Dubrancu danas je simbol snage i zajedništva storyeditor/2024-10-04/Volim_Vinkovce_1.jpg Dodjela nagrada iz akcije Volim Vinkovce Najbolji u svim kategorijama nagrađeni su statuama