Izbornik
Naslovnica Općine Kneževi Vinogradi
Kreativne radionice, izložbe, sajmovi lokalnih proizvoda i suvenira te koncerti

19. Vinski maraton ugostio 2500 ljubitelja dobrog vina i zabave

storyeditor/2024-10-04/461778372_122131791116360086_4990896278477758184_n.jpg
1/3
Foto: Kneževi Vinogradi Svaka vinarija bila je posebna postaja na putu kroz Katolički i Reformatorski surduk, a posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim baranjskim vinima i domaćim delicijama
U ovom nesvakidašnjem maratonu nisu se natjecali samo u ispijanju vina – sudionici su također ocjenjivali vina i birali svoje favorite, dok su lokalni vinari gostima pričali priče o vinogradima, berbi grožđa i procesu proizvodnje vina

Zmajevac, mala vinska prijestolnica Baranje ponovno je bio središte jedinstvene vinske avanture. U sklopu 19. izdanja Vinskog maratona, koji se održao 27. i 28. rujna, Zmajevac je ugostio tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, čime je još jednom potvrdio svoj status najvećeg vinskog događaja u zemlji. Unatoč kišnom vremenu koje je obilježilo subotnju šetnju kroz zmajevačke surduke, sudionici nisu odustali od sudjelovanja u ovoj dobro poznatoj vinskoj manifestaciji koja spaja vrhunska vina, bogatu kulturnu baštinu i gostoljubivost lokalnih vinara.

Međunarodna posjećenost

Ovogodišnji maraton započeo je Premium vinskim maratonom koji je osmišljen za ljubitelje vrhunskih vina i opuštene atmosfere. Na ambijentalno osvijetljenim stazama Katoličkog i Reformatorskog surduka posjetitelji su imali priliku kušati najpoznatija vina baranjskih vinara, a sve je bilo popraćeno laganom glazbom koja je stvarala intimnu atmosferu među starim gatorima. Uz uživanje u vinima, posjetitelji su se mogli prepustiti kulturno-umjetničkom programu, nastupima folklornih skupina, tamburaškoj glazbi i vatrenim performansima koji su donijeli dodatnu dozu zabave i topline hladnoj jesenskoj večeri.

Subotnji dio manifestacije privukao je najveći broj sudionika. Unatoč nepovoljnom vremenu, na Vinskom maratonu sudjelovalo je oko 2500 ljudi, odjevenih u kabanice i naoružanih kišobranima, spremnih da savladaju poznatu vinsku rutu koja se protezala kroz 21 stanicu, odnosno vinariju. Svaka vinarija bila je posebna postaja na putu kroz Katolički i Reformatorski surduk, a posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim baranjskim vinima i domaćim delicijama koje su pripremili lokalni vinari.

U ovom nesvakidašnjem maratonu nisu se natjecali samo u ispijanju vina – sudionici su također ocjenjivali vina i birali svoje favorite, dok su lokalni vinari gostima pričali priče o vinogradima, berbi grožđa i procesu proizvodnje vina koji čini Baranju jedinstvenom vinskom regijom.

Unatoč nepovoljnom vremenu, na Vinskom maratonu sudjelovalo je oko 2500 ljudi
Foto: Kneževi Vinogradi Unatoč nepovoljnom vremenu, na Vinskom maratonu sudjelovalo je oko 2500 ljudi

Jedan od ključnih pokazatelja uspjeha ovogodišnjeg Vinskog maratona bila je i velika međunarodna posjećenost. Osim sudionika iz svih krajeva Hrvatske, maratonci su stigli iz susjednih zemalja – Mađarske, Srbije, Austrije, ali i iz Njemačke, što dodatno svjedoči o značaju i atraktivnosti manifestacije koja iz godine u godinu raste.

Zmajevac, smješten na prekrasnim padinama baranjskih brežuljaka, svojim slikovitim gatorima i jedinstvenom vinskom baštinom oduševljava svakog posjetitelja, a Vinski maraton postao je manifestacija koja izvanrednim načinom slavi sve ono što Baranja može ponuditi. Za sve vinoljupce to je prilika ne samo za kušanje vina nego i za doživljavanje autentične baranjske kulture i gostoprimstva, dok je za lokalne vinare ova manifestacija iznimno važna platforma za promociju njihovih proizvoda i kulturne baštine.

Vinski maraton u Zmajevcu već godinama nije samo vinski događaj već i pravi festival koji spaja kulturnu, enološku i turističku ponudu Baranje. Ove godine, uz degustacije vina, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim dodatnim sadržajima. Tijekom oba dana manifestacije organizirane su kreativne radionice, izložbe, sajmovi lokalnih proizvoda i suvenira te koncerti i nastupi kulturno-umjetničkih društava.

Kapaciteti popunjeni

Posebno se istaknula radionica izrade tradicionalnih baranjskih suvenira, na kojoj su posjetitelji mogli naučiti više o tradicionalnim zanatima i kući ponijeti unikatne rukotvorine kao uspomenu na posjet Zmajevcu. U večernjim satima, posjetitelji su uživali u koncertima lokalnih bendova i tamburaških sastava, dok je svečani vatromet subotnje večeri zatvorio manifestaciju u velikom stilu, unatoč kiši koja nije prestajala padati.

Vinski maraton od iznimne je važnosti za razvoj lokalne zajednice, osobito turističkog i ugostiteljskog sektora. Zmajevac, koji tijekom godine broji nekoliko stotina stanovnika, za vrijeme maratona postaje destinacija tisuća posjetitelja. To znači da se svi smještajni kapaciteti u Zmajevcu, Baranji, ali i šire, popunjavaju tjednima unaprijed. Hoteli, pansioni i privatni smještaji bilježe povećanu potražnju, dok ugostiteljski objekti u cijeloj regiji profitiraju od velikog broja posjetitelja. Za mnoge lokalne vinare i proizvođače hrane ovo je prilika da predstave svoje proizvode široj publici i ostvare značajan ekonomski prihod.

storyeditor/2024-10-04/smz_b_slager_zaklada_iskra.JPG Pomaganje mladima u obrazovanju Uručene nagrade Zaklade Iskra za nadarenu djecu storyeditor/2024-10-04/autor_Obrtnicka_komora_Zagreb.JPG Obilježeno 30 godina Obrtničke komore Zagreb Obrtništvo je oduvijek ključno za razvoj gospodarstva storyeditor/2024-10-05/DSC_9573.jpg Dan grada Samobora u spomen na povelju kralja Bele IV. Dan grada slavi se uz kotlovinu, dodjelu godišnjih nagrada, stiže i Grše