Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gospino polje 2025. bit će jedinstven kompleks u Hrvatskoj za brojne manifestacije

Grad Dubrovnik dobit će novu multifunkcionalnu sportsku dvoranu

Foto: Grad Dubrovnik
Grad Dubrovnik namjerava osigurati financiranje iz fondova Europske unije

Grad Dubrovnik predstavio je projekt multifunkcionalne dvorane Gospino polje 2025., koja će, kad bude dovršena, biti jedinstven kompleks u Republici Hrvatskoj te Dubrovniku omogućiti domaćinstvo brojnih sportskih, kulturnih i ostalih manifestacija. O novom strateškom ulaganju u sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika govorili su gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i ravnatelj ustanove Sportski objekti Dubrovnik Lukša Klaić. Gradonačelnik Franković izložio je plan aktivnosti gradske uprave na realizaciji projekta. Podsjetio je da je u veljači 2020. donesena odluka da će Dubrovnik biti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2025., što je bio i poticaj za pokretanje ovoga projekta.

PO IZBORU EUROPEAN BEST DESTINATIONS Cavtat nominiran za najbolju europsku destinaciju 2021.!

Ekonomski povoljnije

– To nas je obvezalo da uz usvojenu strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture pokrenemo potrebne radnje kako bismo ispunili preduvjete koje je pred nas postavio Hrvatski rukometni savez. U konačnici smo došli do dva rješenja od kojih se druga varijanta – dvorana bez pomičnog krova pokazala ekonomski povoljnijom, ali iziskuje malo više vremena za realizaciju jer je potrebno izmijeniti detaljni plan uređenja – rekao je gradonačelnik Franković.

Javnosti je ovom prilikom prezentirana idejna studija prostorno-programskih kapaciteta dvorane izrađivača 10Aarch d.o.o., tvrtke koja je već sudjelovala u izradi DPU Gospino polje.

Grad je financijski stabilan, s podlogom za završetak započetih i realizaciju novih investicija Dubrovnik bespovratnim sredstvima financira velike kapitalne projekte

Dvorana je planirana kao multifunkcionalna sportska i kongresna dvorana i kulturni centar uz postojeću dvoranu u Gospinu polju. Zajedno s postojećom dvoranom, s kojom će biti povezana toplom vezom, tvori jedinstvenu cjelinu kapaciteta 4200 gledatelja za vrijeme velikih sportskih natjecanja, kompleks od tri rukometna terena za rekreaciju ili kongresne, odnosno koncertne dvorane za 4000 uzvanika, čime bi bila jedinstveni kompleks u Hrvatskoj.

Izmjena dokumentacije

Njenom izgradnjom Dubrovnik dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca, ali i za organizaciju brojnih manifestacija – sajmova, izložbi, koncerata i raznih kulturnih programa što je čini samoodrživom. Ovakav objekt doprinijet će i produljenju turističke sezone. Paralelno s početkom izrade projektne dokumentacije pokrenut će se i potrebne izmjene prostorno-planske dokumentacije, a cilj je ishoditi građevinske dozvole do kraja 2021. Uz radove na novom objektu, za postojeći objekt spreman je projekt energetske obnove, a pratit će je i cjelovito unutarnje uređenje. Grad Dubrovnik namjerava osigurati financiranje iz dostupnih fondova Europske unije, a plan je investiciju provesti do kraja 2024.