Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad je financijski stabilan, s podlogom za završetak započetih i realizaciju novih investicija

Dubrovnik bespovratnim sredstvima financira velike kapitalne projekte

Foto: Grad Dubrovnik
Gradnja ceste od Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja strateški je projekt kojim se stvaraju preduvjeti za širenje urbanog područja grada

Usprkos brojim negativnim učincima pandemije COVID-19, koji su se posebno prelili na sredine čije gospodarstvo je snažno oslonjeno na turizam, Grad Dubrovnik u 2021. ušao je financijski stabilan s podlogom za završetak započetih i realizaciju novih investicija, priopćili su iz gradske uprave.

Savjet mladih grada Čazme Objavljen poziv za kandidaturu za nove članove

Odgovorno gospodarenje

U nešto više od tri godine Grad je priskrbio više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava, čime je osigurano financiranje iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata, poput 70 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale s očekivanim početkom radova ovoga travnja koje građane Dubrovnika neće stajati ni kune.

EU projekt razvoja sustava vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 881,208.682 kuna ulaganje je koje je Dubrovnik čekao desetljećima. Izgradit će se, sanirati i rekonstruirati ukupno više od 70 kilometara cjevovoda na širem području Dubrovnika te izgraditi brojni objekti, među njima novi pročistač otpadnih voda u Lapadu. I troškovi izgradnje funkcionalnog pročistača pitke vode u Komolcu također će se refinancirati kroz ovaj projekt. Jedanaest novih MAN-ovih autobusa za javni prijevoz na gradske prometnice stiže pred turističku sezonu, a također je financiranje u cijelosti podmireno iz europskih i nacionalnih izvora.

Iz Grada Dubrovnika naglašavaju kako je i kreditiranje redovan način financiranja javnih i razvojnih projekata, bez kojeg je teško je zamisliti realizaciju velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, poput stanova, novih prometnica ili škola.

ŽURNE MJERE Važni projekti za Orahovicu vrijedni preko 100 milijuna kuna

– Uz Dubrovnik se godinama neopravdano vezivao epitet nekakvog proračunskog eldorada, što nikada nije odgovaralo istini te nam je u konačnici samo štetilo. O odgovornom i racionalnom gospodarenju javnim novcem treba suditi u razdobljima krize, a ne u, uvjetno rečeno, blagostanju – kaže gradonačelnik Mato Franković ističući kako je Grad u koronakrizi zadržao stabilnost i kontinuitet razvojnih projekata, dok je posebna pažnja posvećena socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Gradonačelnik podsjeća i da je na ime beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave uslijed pada prihoda iz državnog u gradski proračun prosincu uplaćeno 38,6 milijuna kuna. Kreditna sredstva Grad Dubrovnik koristi za realizaciju brojnih infrastrukturnih zahvata, od prva 43 stana za mlade obitelji u Mokošici, sustava oborinske odvodnje u Ulici kardinala Stepinca i Vukovarskoj, preko vrtića Palčica i OŠ Montovjerna, prve novogradnje u obrazovanju još od sredine 80- ih godina prošlog stoljeća, pa do strateškog projekta cestogradnje od Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja kojim se stvaraju preduvjeti za širenje urbanog područja grada i brojnih drugih. Kreditnim zaduženjem u 2021. financirat će se i dom umirovljenika u Gružu, a investitor je hotel Gruž d.d.

Pripremljeni projekti

U proračunu za 2021. rezervirana su sredstva za dvoranu za borilačke sportove u Gospinu polju, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za novu cestu Tamarić te, između ostalog, za završetak rekonstrukcije zgrade Jugova bazena. Za 14 milijuna kuna vrijednu obnovu, uređenje i opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije sredstva su osigurana donacijom zaklade Caboga Stiftung. Grad Dubrovnik i u narednom razdoblju veliki značaj poklanja upravo izvanproračunskim sredstvima pa je čitav niz projekata pripremljen i spreman za financiranje putem Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Među njima su azil za životinje, Dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, vrtić Pčelica, stanovi Solitudo, kao i nova multifunkcionalna sportska dvorana u Gospinu polju, projekt koji je nedavno predstavljen javnosti.