Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica potpuno izlazi iz plinskog biznisa

Grad prodaje udjele u plinskim tvrtkama, njemački RWE najizgledniji je kupac

Foto: Robert Mihaljević
Većinske 75-postotne udjele u tim plinskim tvrtkama formalni vlasnik, koprivničko gradsko poduzeće Komunalac, prodao je njemačkom energetskom divu RWE-u još u veljači 2017. godine

Koprivnica je odlučila prodati i preostalih 25 posto udjela u poduzećima Koprivnica plin i Koprivnica opskrba, a početna cijena na javnom natječaju iznosi 16,8 milijuna kuna.

priredba Učenici uveličali Dan grada

Većinske 75-postotne udjele u tim plinskim tvrtkama formalni vlasnik, koprivničko gradsko poduzeće Komunalac, prodao je njemačkom energetskom divu RWE-u još u veljači 2017. godine. Dva 75-postotna udjela u KC opskrbi i KC plinu poduzeće RWE Hrvatska tada je platilo 51 milijun kuna. Njihova ponuda na javnom natječaju bila je najpovoljnija.

Novac će uložiti u investicije

– Redovitim praćenjem tržišta plina u regiji došli smo do zaključka da i dalje postoji trend okrupnjavanja pa smo od nezavisne revizorske kuće zatražili procjenu vrijednosti 25-postotnih udjela. Nezavisna revizorska kuća procijenila je tu vrijednost na oko 17 milijuna kuna, a to smatramo zadovoljavajućim s obzirom na stanje na tržištu i posljednje provedene transakcije prodaje plinskih biznisa – objasnili su prošli tjedan u koprivničkome Komunalcu.

Što će učiniti s dobivenim novcem? U Komunalcu kažu da će odluku o tome donijeti vlasnici – većinski vlasnik je Grad, a manjinski okolne općine.

– Komunalac će svoja sredstva uložiti u investicije, kao što su nova kompostana, solarna elektrana i potrebe vezane uz komunalnu djelatnost na čemu se temelji naše poslovanje – tumače u koprivničkom gradskom poduzeću.

Cijeli tjedan slavio se 663. rođendan grada Koprivnica odala počast Vegeti i tvorcu moderne Podravke Pavlu Gažiju

Pretpostavlja se da će se na natječaj raspisan prošlog tjedna javiti samo RWE, koji ionako potpuno kontrolira obje tvrtke. No bit će svakako zanimljivo vidjeti koliku će cijenu ponuditi.

Početna cijena udjela u Koprivnica plinu, tvrtki za distribuciju koja je vlasnik svih plinovoda na području grada, iznosi 14 milijuna kuna, a 25 posto udjela u Koprivnica opskrbi procijenjeno je na 2,8 milijuna kuna.

Rok za ponude do 2. prosinca

Prema ugovoru o prodaji 75-postotnog udjela, RWE se obvezao u idućih pet godina zadržati sva prava radnika i ostaviti pravne osobnosti i sjedišta poduzeća u Koprivnici.

Nije poznato hoće li biti novog ugovora u slučaju da RWE kupi i preostalih 25 posto.

U natječaju stoji da je odluka o prodaji 25-postotnih udjela u plinskim tvrtkama donesena u četvrtak, 14. studenoga, na sjednicama Skupštine i Nadzornog odbora Komunalca.

Rok za dostavu obvezujućih ponuda je ponedjeljak, 2. prosinca, a rok za dovršetak transakcije je 31. prosinca.

Svečano otvorenje zgrade vrijedne 13,5 milijuna kuna Otvoren poduzetnički inkubator, ključ zgrade u dvoranu je unio – dron

Budući da su gradske vlasti za iduću godinu najavile početak velikih investicija – obnova
 središnjeg trga, gradnja nove škole i sportske dvorane – moguće je da će dio novca od prodaje plinskog biznisa otići i za tu namjenu.

Grad kao vlasnik, naime, može donijeti odluku o povlačenju tog novca u gradski proračun za potrebe financiranja projekata.