Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Građane uključuju u planiranje najvažnijeg gradskog dokumenta

Foto: Zaprešić
Ukupan iznos predviđen za projekte i radove koje će predlagati građani iznosi 250.000 eura. Prijave se, rečeno je, primaju do 2. lipnja, a o njima će se odlučivati glasanjem

U Društvenom domu Ivanec danas, 8. svibnja, u 18 sati održat će se javna tribina za MO Jablanovec i MO Ivanec Bistranski o zajedničkom planiranju proračuna. Grad Zaprešić organizirao je prije nekoliko dana prvu javnu tribinu o zajedničkom planiranju proračuna za 2024. godinu, najvažnijem financijskom dokumentu jedinice lokalne samouprave, čime nastavlja uključivati građane u proces donošenja odluka i planiranje gradskog proračuna.

Komunalne akcije

Prva je tribina održana u Vršilnici za građane koji mjesto prebivališta imaju na području GČ Centar, GČ Sjever i MO Šibice. Ukupan iznos predviđen za projekte i radove koje će predlagati građani iznosi 250.000 eura, a prijave se primaju do 2. lipnja. Nakon toga, kažu u Gradu, uslijedit će evaluacija prijedloga, a o njima će se odlučivati glasanjem na sljedećim tribinama koje se planiraju početkom rujna. Građani mogu predlagati projekte kao što su uređenje gradskih zelenih površina, pješačkih staza i zona, sanacija divljih deponija, iscrtavanja oznaka na kolnicima, uređenje dječjih igrališta, organiziranje društvenih programa i slično.

– Odlučili smo se pridružiti jedinicama lokalne samouprave koje će jedan dio projekata financirati temeljem prijedloga građana. Tih 250.000 eura će biti na raspolaganju građanima da predlože projekte koje ćemo u sljedećoj fazi razmotriti, a onda i prezentirati projekte koji su prihvatljivi – rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Pod male komunalne akcije misli se, na primjer, na nove klupe i urbanu opremu, postavljanje ogledala ili prometnih znakova i slično, pojasnio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Krešimir Petric. U organizaciji provođenja projekta zajedničkog planiranja proračuna pridružila Udruga gradova koja je s projektom započela prošle godine.

Odredit će prioritete

Što će biti ako bude više zaprimljenih projekata u odnosu na planirana sredstva pojasnio je Dario Runtić, voditelj projekta u ime Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

– Ako projekata bude više, na licu mjesta će građani sami odlučiti glasanjem na drugoj tribini koja je planirana na jesen. Tada će se točno razmotriti svi prijedlozi te koji će projekti imati prioritet nad nekim drugima. Ovo nije mjesto gdje ćete, recimo, predložiti gradnju nove bolnice, već možete riješiti neke manje probleme koji vas muče. To je zapravo smisao ovog programa. Možda je riječ o malim stvarima, ali i one mogu doprinijeti ukupnoj kvaliteti života i sigurnosti na nekoj mikrolokaciji – rekao je Runtić.

Za MO Hruševec Kupljenski, MO Kupljenovo i MO Pojatno tribina će se održati 10. svibnja u 18 sati u Društvenom domu Kupljenovo.

Edukacija Stotinjak učenika učilo o sigurnosti u cestovnom prometu ZAPREŠIĆ Ulaganja u prostore, vozni park i opremu Doma zdravlja ZAPREŠIĆ Ulaže se čak deset milijuna eura u obnovu prometnica i klizišta