Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Ove godine velika ulaganja u prometnu infrastrukturu

Grade se dva rotora i obnavlja nadvožnjak koji će tri mjeseca biti zatvoren za promet

Foto: Robert Mihaljević
Nadvožnjak na Podravskoj magistrali ide u obnovu

Ove godine pripremaju se velika ulaganja u prometnu infrastrukturu na području Koprivnice kojima će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu i protočnost na najosjetljivijim i neuralgičnim gradskim točkama.

Odluka u utorak Zagrebačka tvrtka gradi studentski dom

Službeno je potvrđeno kako će Hrvatske ceste do kraja godine sagraditi rotor na križanju Križevačke ceste i Podravske magistrale na južnom ulazu u Koprivnicu, kod cestovnog nadvožnjaka iznad željezničke pruge.

Ubrzanje prometa

Taj veliki nadvožnjak pak najkasnije početkom rujna ide u temeljitu obnovu i bit će otprilike tri mjeseca zatvoren za sav promet. To znači da će promet u tim mjesecima biti gušći dijelovima šireg središta grada i prigradskog naselja Starigrad.

Novi rotor znatno će ubrzati promet tim dijelom Križevačke ceste prema Zagrebu i Podravske magistrale prema Osijeku koja prolazi kroz južni dio Koprivnice. Ali i državnom cestom D-41 prema Mađarskoj koja vodi od novog rotora preko drugog cestovnog nadvožnjaka kod trgovačkog centra Supernova i Pevexa i dalje Ulicom braće Radić i Miškininom prema Peterancu i Goli.

Ovih je dana kao najpovoljniji projektant novog rotora na križanju Križevačke i Podravske magistrale izabrana varaždinska tvrtka Labos koja će taj posao obaviti za 246.000 kuna. Grad će osigurati projekte i riješiti sve imovinsko-pravne odnose u zoni zahvata, a Hrvatske ceste izgradit će rotor o svom trošku.

Koprivničkoj gimnaziji prošao projekt vrijedan 1,8 milijuna kn Gimnazijalci idu na ploveći laboratorij

Osim toga, Grad će vlastitim novcem sagraditi rotor na frekventnom križanju Ulice braće Radić, Sabolićeve i Starog Brežanca. Riječ je, također, o dijelu državne ceste D-41 od Zagreba do Mađarske koja prolazi kroz grad. Radićevom se prometuje od središta grada i bolnice do Podravske magistrale, Sabolićeva vodi prema Gradskim bazenima, a Stari Brežanec prema HAK-u i Komunalcu. Istodobno se izrađuju i projekti za pješačke pothodnike ispod Podravske magistrale i željezničke pruge prema Osijeku koji će poboljšati prometnu i opću sigurnost građana prigradskih naselja Starigrad i Draganovec. No, nije poznato tko će financirati podvožnjake s obzirom na to da su oni u mjerodavnosti Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica, a niti kad bi radovi trebali početi nakon što Grad izradi sve potrebne projekte.

Izrada glavnih projekata

Koprivnica će izraditi glavne projekte za gradnju dvaju pothodnika, a u proračunu za ovu godinu osigurano je 200.000 kuna za glavne projekte. Ishodit će se i sve potrebne dozvole. No za taj zahvat mjerodavne su Hrvatske ceste i Hrvatske željeznice koje bi trebale financirati većinu investicije. Ovog časa nije poznato ni mogu li ti pothodnici ući u financiranje iz fondova Europske unije.

Suvremeno reciklažno dvorište vrijedno je oko 5,2 milijuna kuna Koprivnica već odvaja više od 50 posto otpada

Nedavno su mještani Draganovca prosvjedovali na tom dijelu Podravske magistrale tražeći da se pod hitno sagrade pješačko-biciklistički pothodnici budući da mnogo djece i odraslih svakoga dana prelazi preko ceste i pruge kako bi stiglo do grada. I to čine tamo gdje ne bi smjeli i gdje je jasno istaknuta zabrana prelaska.