Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica raspisala urbanističko-arhitektonski natječaj

Grade se moderna tržnica i knjižnica za 8,8 milijuna eura

storyeditor/2024-05-17/trznica_A.jpg
Foto: Komunalac Uredit će se novo ekološko parkiralište s najmanje 120 parkirališnih mjesta, kišnim vrtovima, mnoštvom zelenila. Osim toga, u sklopu tržnice bit će i intermodalni terminal sa stajalištem autobusa te centralna stanica za gradske bicikle
Projekt nove gradske tržnice u središtu Koprivnice i polivalentnog centra s knjižnicom financira se europskim novcem iz ITU mehanizma

Grad Koprivnica je raspisao urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja tržnice i polivalentnog centra u Koprivnici.

Riječ je o projektu koji znatno izmijeniti najvrjednije urbano tkivo u Koprivnici – strogi centar grada. Projekt nove gradske tržnice i polivalentnog centra s knjižnicom financira se europskim novcem iz ITU mehanizma. Procijenjena vrijednost je 8,8 milijuna eura s PDV-om.

10.000 četvornih metara

Predmet natječaja je idejno rješenje tržnice i polivalentnog centra s cjelinama: tržnica, knjižničarska djelatnost, organizacije civilnog društva i ekološko parkiralište s intermodalnim terminalom te okoliš. Obuhvat zahvata je više od 10.000 četvornih metara, a u okolnom dijelu izvan te zone, za koji projektanti trebaju predložiti rješenja, još blizu 6000 kvadrata.

Predsjednik ocjenjivačkog suda je poznati slovenski arhitekt Tadej Glažar, profesor na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu i dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada za svoje radove. Članovi ocjenjivačkog suda su poznati hrvatski arhitekti Marin Mikelić i Iva Martinis, ravnatelj koprivničke knjižnice Karlo Galinec te predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec.

Cijena izrade kompletne projektno-tehničke dokumentacije, isplata nagrada autorima i naknada radnim tijelima iznosi ukupno 544.000 eura s PDV-om. Bit će isplaćeno ukupno pet nagrada: za prvu je predviđeno 26.400 eura, a za drugu 16.500 eura.

Prema projektnom zadatku, u centru Koprivnice sagradit će se nova zelena tržnica s popratnim sadržajima – hladnjačom, skladištem, pakirnicom. Ondje će niknuti i zgrada polivalentnog centra s novom knjižnicom i prostorima za organizacije civilnog društva te ugostiteljskim objektom. Uredit će se novo ekološko parkiralište s najmanje 120 parkirališnih mjesta, kišnim vrtovima, mnoštvom zelenila. Osim toga, u sklopu tržnice bit će i intermodalni terminal sa stajalištem autobusa te centralna stanica za gradske bicikle.

Za gradnju nove tržnice planira se izdvojiti 3,34 milijuna eura bez PDV-a, a za polivalentni centar 3,12 milijuna eura. Ostatak novca (do 7 milijuna eura bez PDV-a) potrošio bi se za intermodalni terminal i uređenje ekološkog parkirališta.

Sve osim jedne zagrade

Prostor zahvata je gradska tržnica s parkiralištem i svim pomoćnim objektima unutar zone te prostor bivše Podravkine tiskare s upravnom zgradom u čijem je prizemlju danas Podravkin dućan. Sve zgrade se ruše, osim jedne – prodajnog objekta varaždinske Koke usred tržnice. Zgrade tiskare i Podravkin dućan odmah će se rušiti, a sadašnji prostor tržnice sukcesivno, tek nakon što se izgradi novi. Predviđeno je, dakle, da tržnica radi cijelo vrijeme, bez prekida.

Natječaj se provodi u dva stupnja, a rok predaje natječajnih radova u drugom stupnju je 1. listopada ove godine do 12 sati. Rok za donošenje odluke ocjenjivačkog suda u drugom stupnju je 16. listopada. Tada će biti poznato čija je arhitektonsko-urbanistička vizija pobijedila i kako će izgledati prostor nove gradske tržnice i knjižnice.

storyeditor/2024-05-18/udruge_ugovori_varazdinska_zupanija_2024__1_.jpg 251 program udruga će u Varaždinskoj županiji biti provedeni ove godine Rekordna izdvajanja za udruge civilnog društva, čak 721.755 eura storyeditor/2024-05-17/zz_b_fo.jpg Četvrtu godinu provodi se nagradni natječaj "Photo Zagreb County" – fotografiraj i osvoji nagradu storyeditor/2024-05-17/bjelovar_a_zeleni_fo.jpg Predstavljeno je idejno rješenje projekta Garden House Odobrena sredstva za dva projekta koji će promijeniti Bjelovar