Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
251 program udruga će u Varaždinskoj županiji biti provedeni ove godine

Rekordna izdvajanja za udruge civilnog društva, čak 721.755 eura

storyeditor/2024-05-18/udruge_ugovori_varazdinska_zupanija_2024__1_.jpg
1/2
Foto: Varaždinska županija ŽUPAN Anđelko Stričak (fotografija desno) predstavio je rezultate Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje na području županije provode udruge s kojima su potpisani i ugovori
Za programe u kulturi dodijeljeno je 206.330, za sportske udruge 280 tisuća, a za projekte od interesa za opće dobro 235.425 eura

Besplatne radionice za sve koji pružaju palijativnu skrb najteže oboljelim sugrađanima, promocija lokalno proizvedene hrane te proizvoda i usluga OPG-ova, omogućavanje sportskih aktivnosti osobama s invaliditetom te poticanje mladih da aktivnije sudjeluju u društvenom životu i očuvanju povijesne baštine – to su samo četiri od čak 251 programa udruga koji će zahvaljujući potpori Varaždinske županije biti provedeni ove godine.

Trud se vrednuje

Rezultate Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području županije u 2024. predstavio je župan Anđelko Stričak na prigodnoj svečanosti održanoj u Županijskoj palači na kojoj su bili i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić te županijski pročelnici Renata Skoko, dr. sc. Miroslav Huđek, Ljubica Božić i Darko Majhen.

– Nakon što smo dodijelili sredstva za različite programe u kulturi i sportu, po ovom javnom pozivu dodjeljujemo ukupno 235.425 eura za programe 251 udruge. Provodit će se niz programa koji se odnose na gotovo sva područja života, na podršku osobama s invaliditetom, zaštitu zdravlja, socijalnu skrb, zaštitu okoliša, na vatrogasce, branitelje, dragovoljce, ribolovce, lovce, poljoprivredne proizvođače... Iz godine u godinu povećavamo sredstva za rad naših udruga. Često ističem da treba vrednovati trud i angažman svih njihovih članova jer Županija mora prepoznati i podržati rad i entuzijazam svakoga tko je voljan sudjelovati u radu udruga te dati svoje slobodno vrijeme i novac – istaknuo je župan Stričak podsjetivši da je za programe u kulturi dodijeljeno 206.330 eura, a za sportske udruge 280 tisuća eura.

ŽUPAN Anđelko Stričak (fotografija desno) predstavio je rezultate Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje na području županije provode udruge s kojima su potpisani i ugovori
Foto: Varaždinska županija ŽUPAN Anđelko Stričak (fotografija desno) predstavio je rezultate Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje na području županije provode udruge s kojima su potpisani i ugovori

– Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za civilno društvo. Za programe udruga prijavljene kroz tri natječaja izdvojili smo 721.755 eura ili 15,8 posto više nego prošle godine, koja je tada bila rekordna – dodao je župan.

Raznoliki programi

Svečanost je bila prilika da se predstave programi udruga iz različitih područja. Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi podršku je dobilo za projekt "Dostojanstvo palijativne skrbi u kući".

– Poznato je da oko 75 posto bolesnika želi do kraja svoga života ostati kod kuće, a naša je dužnost kao zajednice da im to omogućimo na dostojanstven način – kazala je tajnica i jedna od osnivačica društva Nataša Dumbović.

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad potporu je dobila za program "Promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda s područja LAG-a Sjeverozapad", na čemu je Županiji zahvalio Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

– Angažirat ćemo stručne trenere i podršku za bavljenje pikadom, šahom, boćanjem, visećom kuglanom i boccijom – rekao je Krunoslav Pavlinec, tajnik Parasportskog saveza Varaždinske županije koji je dobio potporu za projekt "Sport za sve – parasportski program za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji".

Udruga Črni Maček Ludbreški čuva 511 godina dugu tradiciju fašnikovanja u Ludbregu, a od Županije su dobili potporu za program "Ludbreg – grad proštenište, hodočašća i legendi" kojim će, kako je objasnio Dražen Filipović, animirati mlade da sudjeluju u očuvanju povijesne baštine.

storyeditor/2024-05-17/bjelovar_a_zeleni_fo.jpg Predstavljeno je idejno rješenje projekta Garden House Odobrena sredstva za dva projekta koji će promijeniti Bjelovar storyeditor/2024-05-20/JaskaB.jpg Vikend ispunjen degustacijama, uživanjem u glazbi i obilasku nasada domaćih jagoda Na petom Festivalu pjenušaca i jagoda vrata otvara 13 vinara storyeditor/2024-05-17/MZA1.jpg Znanstveno-umjetnički festival STE(A)M bio je pun pogodak! Najveći 3D printer u ovom dijelu Europe i robotski pas koji daje šapu