Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Znanstveno-umjetnički festival STE(A)M bio je pun pogodak!

Najveći 3D printer u ovom dijelu Europe i robotski pas koji daje šapu

storyeditor/2024-05-17/MZA1.jpg
1/5
Foto: Međimurska županija BOGAT PROGRAM uključivao je znanstveni show i prikaz mobilnih eksperimenata "Hiše eksperimentov" iz Ljubljane
Park Centra znanja, koji se nalazi u kompleksu stare vojarne u Čakovcu, bio je izvrsna kulisa posvećena vještinama koje potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko mišljenje

Park Centra znanja Međimurske županije, koji se nalazi u kompleksu stare vojarne u Čakovcu, bio je izvrsna kulisa posvećena vještinama u STE(A)M području koje potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko mišljenje kako bi pomogli djeci i mladima da nauče učiti i pronalaze sami rješenja problema koristeći logiku i maštu.

Bogat program uključivao je znanstveni show Plinologija i Zvukologija te prikaz mobilnih eksperimenta "Hiše eksperimentov" iz Ljubljane, vodećeg centra znanosti u Sloveniji.

Zajednica tehničke kulture

Predstavili su se i članovi Zajednice tehničke kulture Međimurske županije koji su ujedno obilježavali Dan tehničke kulture (Aeroklub Međimurje, Astronomsko društvo Vega, Autoklub Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture, Foto kino klub Ivanovec, Mladi informatički stručnjaci, Međimurski informatički klub Čakovec, Nautički klub Labud, Oldtimer klub Međimurje, Radio klub Međimurje, Zmajarski klub Rode i Zajednica tehničke kulture Grada Čakovca). Bogatom programu pridružile su se i ustanove smještene u Centru znanja pa se tako moglo vidjeti i najveći 3D printer u ovom dijelu Europe u Metalskoj jezgri Čakovec, uživati u interaktivnoj izložbi u Ekomuzeju Međimurje te saznati sve o studiranju na Međimurskom veleučilištu.

– Sve ovo dokazalo je incijatorima i organizatorima festivala, Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec, kako bi ovo trebala postati godišnja atrakcija Centra znanja Međimurske županije. Do idućeg izdanja organizatori pozivaju sve da njeguju znatiželju i kreativnost, posebno kod mladih i pridruže nam se dogodine na još većoj čaroliji znanosti, tehnologije, umjetnosti i inženjeringa! – ističu u Međimurskoj županiji.

BOGAT PROGRAM uključivao je znanstveni show i prikaz mobilnih eksperimenata "Hiše eksperimentov" iz Ljubljane
Foto: Međimurska županija BOGAT PROGRAM uključivao je znanstveni show i prikaz mobilnih eksperimenata "Hiše eksperimentov" iz Ljubljane

Stara vojarna u Čakovcu u posljednjih petnaestak godina postala je Centar znanja Međimurske županije, mjesto koje okuplja znanstvenike, poduzetnike, kreativce, stručnjake iz raznih područja, studente, djecu i mlade te mjesto u kojem se želi njegovati i popularizirati znanost, tehnologija, matematika, umjetnost i inženjerstvo. Lani je tako pokrenut i prvi međimurski znanstveno-umjetnički festival, STE(A)M Festival, na inicijativu Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec. Već prvog dana posjetilo ga je 700 djece i mladih iz vrtića i škola. Doznali su kako su otkrivena umjetna sladila, koja je veza između vulkanizacije gume i liječenja alkoholizma, što je kodiranje, a što su egzoplaneti, što je kružna biokemija i drugo.

Svijet oko nas

– Djeca skupine Sunčeka su se s velikim veseljem uključila u radionicu Svijet oko nas. Svidio nam se zarazni entuzijazam voditelja, tako da su se sva djeca uključila pitanjima i isprobavanjem raznih aktivnosti koje su se nudile u sklopu radionice. S velikim zanimanjem smo istražili i eksponate Parka znanosti i teško bi odabrali koji nam se najviše svidio. Za kraj nas je posebno oduševio robotski pas, koji je hodao, skakao, mahao, dao šapu, sjeo, pa čak i šapicama pokazao znak srca – rekla je Milana Hozmec, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Cvrčak iz Čakovca. U izvedbu programa bio je uključeno tridesetak stručnjaka iz 15 različitih obrazovnih ustanova, instituta, udruga i privatnih poduzeća. Jednako zanimljivo bilo je i drugog dana festivala.

storyeditor/2024-05-20/PXL_230523_100103656-1.jpg U duhu brazilskog karnevala Dan grada slavi se uz Miroslava Škoru i dječji karneval storyeditor/2024-05-17/cazma_a_fo_2_cetin.jpg Autobiografska monografija Anton Cetin u Čazmi predstavio autobiografsku monografiju storyeditor/2024-05-20/VL-170524-3-foto1.jpg Iz Čičke Poljane do Velike Gorice preko rijeke Odre Novi most mještanima će skratiti put za dva kilometra