Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Autobiografska monografija

Anton Cetin u Čazmi predstavio autobiografsku monografiju

storyeditor/2024-05-17/cazma_a_fo_2_cetin.jpg
1/2
Foto: Čazma TISKANO je samo 70 primjeraka knjige, a toliko godina autor se bavi slikarstvom
U Centru za kulturu Čazma predstavljeno je djelo koje se bavi autorovim bogatim likovnim opusom te donosi pregled njegova rada koji traje već sedam desetljeća

Autobiografska monografija Antona Cetina najrecentnije je djelo koje se bavi njegovim bogatim likovnim opusom te donosi pregled njegova rada koji traje sedam desetljeća. Ovih dana predstavljena je u Centru za kulturu Čazma, a predstavili su je sam autor i povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Branka Hlevnjak, odlična poznavateljica rada Antona Cetina.

Tri faze

– Ova knjiga zapravo je kratki sadržaj bogatog života Antona Cetina. Ona je jedan lapidarni rezime događaja i tako Cetin i piše. Isključuje neke jače emocije i  vrlo racionalno slaže sva ta razdoblja koja se u knjizi zapravo dijele na tri faze. Prva je Hrvatska. To su počeci. Druga je pariška faza, a treća je zapravo ova kanadska koja je istovremeno i internacionalna jer iz Kanade se onda Cetin javlja posvuda po svijetu i natrag u Hrvatskoj – rekla je Hlevnjak.

Zanimljivo je da je knjiga tiskana u samo sedamdeset primjeraka, a ta brojka ujedno označava i broj godina koliko se Cetin bavi slikarstvom.

– Knjiga je tiskana u svega 70 primjeraka. Zašto 70? Zato što sam ja počeo malo ozbiljnije raditi i slikati kad sam imao 18 godina, a od tada je prošlo 70 godina i zato je došlo do tiskanja 70 primjeraka – kazao je Cetin koji je u prepunom Kutku za kulturni trenutak Centra za kulturu predstavio tijek svog umjetničkog života od samih početaka kada je iz Bojane, preko Čazme otišao u Zagreb i nakon toga dalje u svijet.

Novi poklonjeni radovi

Predstavljanu monografije i otvaranju izložbe prisustvovali su, između ostalih, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković i u ime Bjelovarsko-bilogorske županije pročelnica Andrea Prugovečki Klepac. Gradonačelnik Pirak naglasio je da monografija predstavlja život umjetnika kojim se Čazma ponosi te mu je zahvalio što se uvijek sjeti svoje Čazme.

– Anton u Čazmi ima i galeriju u kojoj su izložena njegova djela, a reći ću i jednu ekskluzivu. Anton poklanja našoj galeriji još 58 svojih radova tako da će fundus galerije prijeći 200 radova – kazao je Pirak.

storyeditor/2024-05-17/IMGL0279.jpg Javni poziv Virovitičko-podravske županije otvoren je do 30. lipnja Ulaganje u turizam – za kvalitetniju smještajnu ponudu 132.000 eura storyeditor/2024-05-17/norijada_B.png Sastanak gradonačelnika, ravnatelja, predstavnika maturanata te policije Norijada za maturante u Koprivnici u četvrtak i petak storyeditor/2024-05-17/Kamacnik-Vrbovsko-ljeto-Mario_Jurina__16_.jpg Posjetitelji uživaju u šetnji 3,2 km dugom stazom Kamačnik poziva na druženjeu prirodi i Super dane vani