Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
REALIZACIJA PROJEKTA

Gradi se Centar za starije namijenjen svim Velikogoričanima treće životne dobi

Foto: Grad Velika Gorica
Resorno ministarstvo predvidjelo je oko 370 milijuna kuna za gradnju centara

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović posjetio je Veliku Goricu gdje je predstavljen projekt Centra za starije koji će uz funkciju doma za starije biti dostupan i cjelokupnoj velikogoričkoj populaciji treće životne dobi koja će upravo ondje moći obavljati sve svoje svakodnevne potrebe.

Grad je odabrao idejno rješenje za uređenje Još jedna atrakcija – odmorište s vidikovcem Smričnjak

Zemljište na kojem će se graditi centar nalazi se između Ulice Podložnica i Avenije pape Ivana Pavla II.

Bit će gotov u kratkom roku

S obzirom na to da prema zakonu Grad ne može biti osnivač doma za starije, to jest centra, koji je prema svim istraživanjima prijeko potreban, gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je da je proteklih mjeseci održan niz bilateralnih sastanaka s Ministarstvom kako bi se učinile sve potrebne pretpostavke za realizaciju projekta.

– Pokazala se potreba da upravo Zagrebačka županija i Velika Gorica zaslužuju takav sadržaj koji je dosad bio u manjim privatnim smještajnim kapacitetima koji nisu zadovoljavali potrebe našega grada. Sve ono što centar za starije nosi zahtijevalo je i neke predispozicije s kojima smo mi bili upoznati i koje smo željeli zadovoljiti. To smo i učinili, idejni je projekt već napravljen, a zemljište je već desetak godina upravo zu tu namjenu i kupljeno – rekao je Ačkar. Resorno ministarstvo je kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjelo oko 370 milijuna kuna upravo za gradnju centara za starije.

ZAMJENICA OBIŠLA PODRUČJE Urbani vrtovi na Gregovici uređeni i spremni za sadnju

Svrha je tih centara, kazao je Aladrović, povezivanje usluge dnevnog boravka, usluge smještaja i usluge pomoći u kući.

– Moram izraziti zadovoljstvo projektom s obzirom na to da su Zagrebačkoj županiji zaista potrebni takvi sadržaji te što je Grad Velika Gorica najaktivnije sudjelovao u pripremi sadržaja. Stoga moram pohvaliti gradonačelnika i njegove suradnike – rekao je Aladrović. Dodatno je naglasio pozitivan trend brige za starije osobe koju je primijetio u gradu.

– Uz COVID dodatak koji je osigurala Vlada, isplaćene su i uskrsnice u iznosu od 400, odnosno 800 kuna, i to je sigurno jedan od načina kvalitetne suradnje države i lokalne samouprave, a potvrđuje i kvalitetu lokalne samouprave koja se brine o najstarijim građanima i onima koji imaju za to najveću potrebu s obzirom na primanja. Siguran sam da ćemo ovaj projekt realizirati u kratkom vremenu kao što sam siguran i u uspješnu suradnju – zaključio je ministar.

Za sve starije u gradu

Ačkar je izrazio zadovoljstvo što će centar biti dostupan cjelokupnoj velikogoričkoj populaciji treće životne dobi.

ULAGANJA Gradnja novog Doma zdravlja u 2021.

– Moći će ondje rješavati sve, od medicinske primarne zdravstvene skrbi do društvenog aspekta i imati dodatni standard kvalitete života. Ostali dio centra bio bi namijenjen noćenju i cjelodnevnom boravku starijih – rekao je.