Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
MEMORIJALNI MUZEJ

Gradonačelnica obišla radove na rekonstrukciji Kuće Striegl

Sisak: Obilazak radova na rekonstrukciji Kuće Striegl
1/7
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Vrijednost prve faze adaptacije Kuće Striegl u muzejsko-galerijski prostor je 2,7 milijuna kuna

U godini kada se slavi 100. godišnjica rođendana poznatog slikara Slave Striegla Grad Sisak i Ministarstvo kulture zajednički su krenuli u obnovu njegove rodne kuće, smještene u samom središtu Siska. 

potpora U Sisak stiglo 20 novih autobusa: EU plaća ukupno 187 autobusa za devet gradova

- Prva faza vrijednosti je oko 2,5 milijuna kuna i njome će se izvesti glavni građevinsko konstrukcijski radovi, a druga faza uključuje opremanje i fine obrtničke radove i s drugom fazom ćemo krenuti iduće godine. Završetak radova prve faze očekujemo u veljači 2020. godine. Ovime ispravljamo dugogodišnju nepravdu prema Slavi Strieglu, a Grad Sisak će u centru grada dobiti moderni izložbeno galerijski prostor, ali konačno i memorijalni prostor u kojem će se moći predstaviti kompletan opus Slave Striegla koji je on donirao Gradu Sisku – rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček prilikom obilaska radova na rodnoj kući prof. Slave Striegla, jednog od najvažnijih hrvatskih akvarelista. 

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Rodnu kuću Slave Striegla Grad je kupio prije nekoliko godina, a temeljem projekta poznatog arhitekta Željka Kovačića, napokon se kreće u njegovo preuređenje. Imat će oko 700 četvornih metara korisne površine, a osim što će biti galerijski prostor kuća će prezentirati i povijest jedne sisačke građanske obitelji.

- Zbirka Striegl će biti predstavljena u njenom autentičnom prostoru gdje je i nastajala, bit će isprezentirana i povijest jedne sisačke građanske obitelji. Zna se da je obitelj Striegl djelovala i živjela u Sisku od kraja 19. i cijelo 20. stoljeće pa će kroz tu priču biti posebnost ovog prostora. U kući  Striegl je sačuvan velik broj autentičnih predmeta tako da će i oni biti sastavni dio izložbenog postava – rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Gradska galerija još je lani počela obilježavati 100. godišnjicu rođenja Slave Striegla kroz digitalizaciju zbirke Striegl te izložbu „Zbirka Striegl u pokretu“ koja je trenutačno u Muzeju brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. 

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

- Htjeli smo da Strieglovi radovi ne stoje u depoima, s obzirom na to da kuća još nije gotova, nego da putuju i budu izloženi – dodala je Trauber.

Nakon izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt u Sisku koja će biti otvorena u utorak, iduće godine velika izložba bi trebala biti postavljena i u Rijeci. 

Gradski muzej Sisak Konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak

Grad Sisak organizira besplatni prijevoz na izložbu u Muzej za umjetnost i obrt , a autobusi, uz prethodnu najavu, kreću s Autobusnog kolodvora u 17 sati. Najaviti se treba u Gradsku galeriju Striegl koja je za izložbu poslala 60, od u MUO izloženih 260, Strieglovih radova. 

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

- Izložba u Zagrebu je presjek 80 godina stvaranja Slave Striegla, koji je radio doslovce do same svoje smrti. Nismo htjeli raditi neku „najbolje od najboljih“ izložbu, nego da ona bude presjek kompletnog njegova stvaralačkog vijeka. Od prvih portreta koje je počeo crtati s 14 godina do kolaža koji su mu ostali i nedovršeni na radnom stolu u trenutku smrti – rekao je jedan od autora izložbe u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt Zoran Burojević.