Izbornik
Naslovnica Gradovi Trilj 2614 pregleda
Sigurni pobjednici

Gradonačelnici Trilja, Novigrada i Krka bez ijednog protukandidata

Ivan Šipić, Darijo Vasilić i Anteo Milas
Foto: Pixsell
Darijo Vasilić ima šest mandata iza sebe, Ivan Šipić gradonačelnik je od 2008. godine, a Anteo Milas dobio je 80 posto glasova 2013.

Odluka o dodjeli stipendija dvama polaznicima poslijediplomskih studija, koji će devet mjeseci primati po tisuću kuna mjesečno, jedna je od posljednjih odluka koje je u ovom mandatu donio gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (PGS). Za razliku od većine njegovih kolega u 128 hrvatskih gradova, 51-godišnji Vasilić već sad zna da će donijeti još puno izvršnih odluka u mandatu od 2017. do 2021. jer je jedini kandidat za gradonačelnika koji 21. svibnja izlazi na lokalne izbore.

- Ja sam, koliko znam, najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj po mandatima. Imam šest završenih mandata i sad sam u kandidaturi za sedmi. No, nikad dosad nisam bio u situaciji da nemam protukandidata. Uvijek ih je bilo, i to iz raznih političkih opcija, tako da ovo sad ocjenjujem kao priznanje partnera s kojima godinama surađujem, uz moj PGS tu su SDP i HNS, ali i suparničkih opcija koje ovaj put nisu nikog kandidirale i time na neki način prihvatile činjenicu da sam i njihov kandidat na izborima – kaže nam Vasilić, prof. informatike i matematike.

Uz koaliciju PGS-SDP-HNS, na izbore za Gradsko vijeće izlaze i koalicija HDZ-HSLS-HSP, te Nezavisna lista D. Mrakovčića. Zanimljivo je i da se strateške odluke, poput proračuna i razvojnih planova, donose – jednoglasno.

- Imamo stabilno predstavničko tijelo u kojima nema napetih odnosa. Kao gradonačelnik nastojim prihvatiti prijedloge opozicije kad se radi o važnim dokumentima – napominje Vasilić. Izbore bez nervoze dočekuje i teolog Ivan Šipić (43), HDZ-ov gradonačelnik Trilja, kandidat HDZ-a i HDS-a.

- Iznenadio sam se što nisam dobio protukandidata, Trilj je grad od 10.000 stanovnika u kojem djeluju različite političke stranke i čudi me što nikoga nisu kandidirali. Volio bih da jesu jer su izbori festival demokracije. No, i ovo je sasvim legitimno - kaže Šipić koji je gradonačelnik od 2008. godine. Prije četiri godine imao je nekoliko protukandidata, a pobijedio je u drugom krugu.

Može mirno spavati

- Ipak, ovo je tek prvo poluvrijeme. Želim stabilnu većinu u Gradskom vijeću kako bismo nastavili s uspješno započetim projektima, među kojima bih istaknuo gospodarsku zonu s 300 zaposlenih. Vrlo smo uspješni u privlačenju novca iz europskih fondova. Dok su drugi ukidali i smanjivali stipendije, davanje za rodilje i besplatne udžbenike, mi smo ih isplaćivali i povećavali iznose. Ako je to razlog što sam jedini kandidat, onda mi je drago - kaže Šipić koji ima velike planove za Trilj koji bi, smatra, mogao postati centar agropoduzetništva.

- Kao i ostalo, i mi imamo probleme s iseljavanjem mladih, no nastojimo im pružiti priliku da ostanu i rade na svojoj djedovini. U turizmu planiramo s 20.000 kuna poticati izgradnju kuća s bazenima za iznajmljivanje – nabraja.

Samo jedna kandidatura za gradonačelnika zaprimljena je i u Novigradu. Aktualni gradonačelnik 49-godišnji informatičar Anteo Milos (IDS) može mirno spavati. Grad vodi od 2003. i očito je to odvratilo protukandidate, a posebno rezultat izbora 2013., kad je dobio 80 posto, a HDZ-ov kandidat samo 16. Za Gradsko vijeće istaknute su četiri liste - HDZ-ova, HSU-ova, IDS-ova i Kandidacijska lista grupe birača nositeljice Elene Vesnaver Radeljak.