Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Ublažavanje klimatskih promjena

Gradonačelnici žele smanjiti emisiju štetnih plinova za 40 posto

Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Na području Koprivnice poticat će se dobivanje energije iz obnovljivih izvora

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice koprivničkog Gradskog vijeća naći će se odluka o potpisivanju Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, inicijativi Europske unije.

Ulaganja u obrazovanje Škole dobile nove garderobne ormariće, televizore, internet...

Dekarbonizirana područja

Ovlaste li ga vijećnici za to, gradonačelnik Mišel Jakšić potpisat će dokument s mjerama koje bi trebale dovesti do ublažavanja klimatskih promjena i povećati dobivanje energije iz obnovljivih izvora. "Zajedno smo spremni donijeti konkretne, dugoročne mjere kojima će se osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje. Imamo zajedničku odgovornost stvarati održivija, privlačnija, otpornija i energetski učinkovitija područja prikladnija za život", navodi se u tekstu sporazuma i zaključuje da treba djelovati odmah i ostvariti suradnju lokalnih, regionalnih i nacionalnih tijela iz cijelog svijeta. Lokalna tijela su ključni pokretači energetske tranzicije i bore se protiv klimatskih promjena na razini uprave koja je najbliže građanima.

Zbrinjavanje otpada Podjela žutih vreća u koje se može odlagati i tetrapak

Do 2050. trebala bi se uspostaviti tzv. dekarbonizirana područja koja će pomoći da se prosječno globalno zatopljenje zadrži znatno ispod plus dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijske temperature, u skladu s međunarodnim sporazumom o klimi. Uspostavit će se i otpornija područja i univerzalni pristup sigurnim, održivim energetskim uslugama pristupačnih cijena za svakoga. Žele li da se ta vizija i ostvari, gradonačelnici se moraju obvezati da će smanjiti emisije ugljičnog dioksida, a prema mogućnostima i drugih stakleničkih plinova na području svojih gradova, za najmanje 40 posto do 2030. godine učinkovitijom upotrebom energije i povećati korištenje obnovljivih izvora energije, povećati svoju otpornost prilagođavanjem posljedicama klimatskih promjena i dijeliti viziju, rezultate, iskustvo i znanje s drugim lokalnim i regionalnim tijelima. Grad Koprivnica bi, uz ostalo, trebao izraditi akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena u roku od dvije godine od donošenja odluke i potom svake dvije godine slati izvješća.

U Hrvatskoj oko 70 potpisnika

Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, koji mogu potpisati lokalne i regionalne uprave, potpisalo je oko 7755 gradova i općina u 53 države, a u Hrvatskoj je oko 70 potpisnika. Grad Koprivnica postao je 2010. jedan od prvih hrvatskih gradova potpisnika inicijative sporazum gradonačelnika, čiji je ovo nastavak. Dodatna prednost je to što je akcijski plan jedan od uvjeta prihvatljivosti prijavitelja na neke EU. Sporazum je dobrovoljna inicijativa i, kako objašnjava M. Jakšić, Grad neće snositi nikakve posljedice za eventualno neispunjavanje planiranih ciljeva.

Koprivnica bebe Dobre vijesti iz rodilišta U plusu – dvije godine zaredom ne pada broj novorođenčadi