Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Dobre vijesti iz rodilišta

U plusu – dvije godine zaredom ne pada broj novorođenčadi

Koprivnica bebe
Foto: Grad Koprivnica
Prošla je 2018. završila sa 795 porođaja u kojima je rođeno 805 beba

Dječak Erik iz Virja prva je beba rođena u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2019. godini. Erik je na svijet stigao prvog dana nove godine oko 10 sati ujutro, a poslije njega tog su dana u koprivničkoj Općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek" imali još dva porođaja.

radsku knjižnicu i bibliobus dnevno posjeti oko 500 korisnika Zimski praznici u knjižnici Frana Galovića Radionica za djecu "Jesu li ti sve ovce na broju?"

– Statistika je ista kao i prethodnih godina, jedan je porođaja više nego prošle godine, perinatalni mortalitet je otprilike isti, ne odskačemo ni u jednom segmentu od državnog prosjeka. Tu smo negdje, srednja struja, no nadamo se boljemu. Prošle je godine bilo i deset blizanačkih trudnoća, a već tradicionalno ima više muške nego ženske djece – rekao je voditelj Odjela za ginekologiju Ivica Stanišić.

Rodilište su početkom godine obišli i župan Darko Koren sa suradnicima te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sa zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec, u pratnji ravnatelja bolnice dr. Mate Devčića i voditelja odjela.

Cjelokupne mjere

– Zadovoljni smo tim jednim porođajem više i što je negativan trend barem na dvije godine zaustavljen. Nadamo se da ćemo trend zadržati, a hoće li biti povećanja, to ovisi i o općem stanju u državi – dodao je dr. Ivica Stanišić.

U 2018. godini je bilo 795 porođaja, od čega je bilo deset blizanačkih trudnoća, što znači da je rođeno 805 djece.

Ovo je rekordna godina u povlačenju novca iz EU, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić koji je najavio i obnovu u osnovnim školama Ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje U Starigradu novi vrtić za 8,4 milijuna kuna, veći dio daje EU

– Svi mi koji možemo nekim svojim odlukama doprinijeti demografskim mjerama trebali bismo probati uzeti ovu godinu kao prijelomnu točku u traženju preokreta u našoj zemlji kad pričamo o demografskom egzodusu koji imamo u nazad nekoliko godina – rekao je gradonačelnik Jakšić koji se osvrnuo i na niz mjera kojima Grad Koprivnica potiče pronatalitetnu politiku.

– Naknada za rođenje djeteta u Koprivnici je 1500 kuna, ali osim toga ima još toga kao što je: popust za drugo dijete u vrtiću, za treće dijete vrtić se ne plaća vrtić, imamo jedno od najnižih cijena u vrtićima, subvencioniramo osnovnoškolske udžbenike, bilježnice su besplatne i dijelimo stipendije studentima. U Gradu smo gledali da to bude cijeli paket mjera, a ne samo jednokratna naknada koju imaju druge općine i gradovi – istaknuo je Jakšić.

Neobična izložba Dalí, Renoir, Berber, Džamonja i Murtić u Galeriji? Da, ali lažnjaci...

Ravnatelj bolnice rekao je da žele biti optimistični i čini sve da poboljšanjem infrastrukture stvore bolje okruženje za majke i djecu.

– Povećanjem kvadrature Odjela pedijatrije za dvostruko u odnosu na postojeću, uređenjem prostora i nabavom opreme znatno ćemo tome doprinijeti. Vjerujem da će do kraja godine taj projekt biti dovršen, barem što se tiče građevinskih radova – istaknuo je ravnatelj Devčić i dodao da je nedavno postavljen uređaj za magnetnu rezonanciju u punoj funkciji i već se popunjava lista čekanja pacijenata.

Imali pune ruke posla

Mediji su u siječnju 2017. godine pisali o "baby boomu" u Koprivnici, gdje su primalje imale pune ruke posla jer se u siječnju 2017. u toj bolnici rodilo više od 50 djece.

Cijele te 2017. zabilježena su 794 porođaja, što je manje nego 2016., kad ih je bilo 837. U bolnici kažu da se tu prije znalo roditi i više od tisuću djece.

Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek" jedna je nekoliko hrvatskih bolnica koje su prošle godine uspješno obnovile status "Rodilišta – prijatelja djece". Status se, prema pravilniku, obnavlja svake četiri godine, a ta bolnica ima ga još od 1997. Velika pozornost pridaje se dojenju koje je vrlo važno da razvoj djeteta u prvim mjesecima. 

Radi se o investiciji ukupne vrijednosti od 10,8 milijuna kuna Danska pivovara otvorila novi skladišni prostor u Koprivnici