Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Neobična izložba

Dalí, Renoir, Berber, Džamonja i Murtić u Galeriji? Da, ali lažnjaci...

Foto: MUP
Muzej policije gostuje u Koprivnici s "Ljepotom lažnog sjaja" do 14. siječnja

Salvador Dalí, Renoir, Mirsad Berber, Edo Murtić... U Galeriji Koprivnica do 14. siječnja može se razgledati izložba s radovima spomenutih slavnih svjetskih i hrvatskih slikara. Bio bi to kulturni događaj desetljeća da nije riječ o - krivotvorinama.

Izložbu "Ljepota lažnog sjaja", koju organiziraju Muzej policije i Muzej Grada Koprivnice uz podršku Policijske uprave koprivničko-križevačke, nakon Osijeka, Splita, Varaždina i još nekih gradova sad mogu razgledati i Koprivničanci.

'Koprivnička bajka' Počela središnja zimska manifestacija "Koprivnička bajka" sa 16.000 lampica i – Alejom uzdisaja

Besplatan ulaz

Kako je istaknuto, postavljanjem izložbe želi se upozoriti na "beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih i neupućenih ku­paca te ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji".

Muzej policijske uprave izložio je šezdesetak izložaka, uglavnom ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Va­ska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Dušana Džamonje i Vojina Bakića.

Krivotvorine koje čuva Muzej policije prvi su put javno izložene 2016. u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, no prikupljanje građe počelo je 2009. Na ideju o takvoj izložbi u Muzeju su došli kad su u novinama pročitali da je talijanska policija organizirala putujuću izložbu krivotvorenih radova.

Radi se o investiciji ukupne vrijednosti od 10,8 milijuna kuna Danska pivovara otvorila novi skladišni prostor u Koprivnici

Muzej policije je preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima diljem Hrvatske dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, kao što se prije radilo, nego da se predaju Muzeju. Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Koprivnice, Muzeja grada Kopriv­nice i Muzeja policije, a ulaz je besplatan.

Organizirano 28 izložbi

U Muzeju grada Koprivnice ova je godina bila u znaku promocije i očuvanja hlebinske škole kao najvažnijeg dijela podravske kulturne baštine s dvadesetak događanja. U svibnju je održana proslava pola stoljeća rada Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, a otvorena je i Galerija Mijo Kovačić u središtu Koprivnice.

U izložbenoj djelatnosti organizirano je 28 izložbi s oko 14.000 posjetitelja. Uz ostalo, nastavljena je obnova Kuće Malančec, riješeni su imovinsko-pravni odnosi za zgradu u Esterovoj 19, a riješena je i dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Muzeja.

Zadovoljan je i gradonačelnik Mišel Jakšić Predstavljeno novo specijalno vozilo za odvoz otpada