Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik se priprema za novu turističku sezonu

Gradonačelnik Franković pokrenuo niz inicijativa za lakši dolazak turista

1/2
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Programom ‘Safe stay in Croatia’ određena su pravila i protokoli koji se provode u destinaciji

Jedan od najuspješnijih hrvatskih turističkih gradova, svakako neprepoznatljivijih u svijetu, prošle je godine, zbog posljedica pandemije COVID-19 doživio velik pad dolazaka turista, kao uostalom i sve druge turističke destinacije diljem svijeta. Dubrovnik je dodatno bio pogođen i zbog činjenice da su mu glavni gosti Britanci i Amerikanci, dakle tržište vezano isključivo za avioprijevoz, koji je zbog pandemije bio gotovo potpuno zaustavljen. Godinu je tako završio s 20% ukupnog broja noćenja uspoređujući s ostvarenjem broja noćenja u 2019. godini.

POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA KOJI TREBAJU BITI GOTOVI DO 1. SVIBNJA Za projekt sanacije borilišta Sokol 991.514 kuna

Pred vratima nove sezone i u situaciji u kojoj je potrebno ponovno se prilagoditi trenutačnim okolnostima, dubrovački gradonačelnik Mato Franković posljednjih je tjedana uputio više prijedloga kako bi se osigurala što stabilnija sezona i olakšao dolazak turista

Treba znati unaprijed

– Cilj je da gosti prije dolaska na destinaciju, odnosno pri planiranju svojih putovanja, znaju jasna pravila. Programom ‘Safe stay in Croatia’ Ministarstvo turizma je predstavilo pravila i protokole koji će se provoditi u destinaciji no, istovremeno, moramo postaviti jasna pravila o uvjetima i kriterijima za dolazak u destinaciju. Stoga sam Vladi predložio uvođenje mogućnosti testiranja u zračnim lukama brzim antigenskim testovima, sklapanje sporazuma s trećim zemljama prioritetno s Velikom Britanijom, koja je ključno emitivno tržište grada Dubrovnika, te uvođenje jasnih pravila dolaska u Republiku Hrvatsku podjelom na crvene, narančaste i zelene zone (zemlje). Ovisno o zoni postavljaju se uvjeti ulaska u Hrvatsku, odnosno potreba testiranja ili dokaz o preboljenom COVID-19, odnosno cijepljenju kada se ne uvjetuje testiranje bez obzira iz koje zone dolazili – kaže dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Brži oporavak

Postavljanjem jasnih uvjeta i pravila putovanja, ističe dubrovački gradonačelnik Franković, omogućit će se početak normalnih turističkih putovanja i dolazaka u grad Dubrovnik. Smatra i kako bi uspostavljanjem upravo ovakvih pravila došlo do brzog oporavka te bi brojne kompanije počele s letovima već u svibnju.

Osim turista koji stižu zrakoplovima, za Dubrovnik je važan segment i cruise turizam. Gradonačelnik Franković sastao se tako prošli tjedan i s pomorskim agentima iz Dubrovnika.

Građani i daruvarske udruge dobili su mjesto za rad i prostor za predstavljanje svoga rada Kulturno-društveni centar besplatan za aktivnosti do svibnja 2022. godine

Naime, upravo zahvaljujući njegovoj inicijativi donesena je i Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o prestanku važenja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima, koja je stupila na snagu 1. ožujka, što predstavlja prvi i važan korak prema ponovnom pozicioniranju Dubrovnika kao poželjne i neizbježne destinacije na tržištu kružnih putovanja.

Od testiranja izuzeta su samo djeca mlađa od 12 godina

Prema navedenom prijedlogu, osobe koje putuju iz “zelenih” zemalja neće trebati pokazati negativni PCR test za COVID-19 kada putuju u Hrvatsku. Osobe koje putuju iz “narančastih” zemalja moraju proći PCR test u certificiranom laboratoriju, a uzorak mora biti uzet tijekom posljednja 72 sata prije polijetanja leta. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testiranja.

Osobe koje putuju iz “crvenih” zemalja moraju proći PCR test u certificiranom laboratoriju, s uzorkom uzetim tijekom posljednja 72 sata prije polijetanja leta. Također će trebati platiti i proći test na antigene nakon dolasku u Hrvatsku. Rezultati brzog antigenskog testa u dubrovačkoj zračnoj luci bit će dostupni u roku od 20 minuta, a putniku će se rezultat poslati putem SMS-a nakon njegova odlaska iz zračne luka.

Samo djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testiranja. Ako je putnik pozitivan, uputit će ga se na PCR test te će morati izolirano čekati rezultate. Osobe koje su cijepljene ili imaju antitijela na COVID neće trebati pokazati negativni PCR test za COVID-19 kada putuju u Hrvatsku – trebaju pružiti samo dokaz o cijepljenju ili dokaz o antitijelima na COVID.